Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΈΚΤΑΚΤΟ: Αναστέλλει την λειτουργία του το American Medical Center λόγο κρουσμάτων του ιού
ΈΚΤΑΚΤΟ: Αναστέλλει την λειτουργία του το American Medical Center λόγο κρουσμάτων του ιού

ΈΚΤΑΚΤΟ: Αναστέλλει την λειτουργία του το American Medical Center λόγο κρουσμάτων του ιού

Δύο νοσηλευτές και τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο της Λευκωσίας American Medical Center εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής θετικοί σε κορωνοϊό, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times το πρώτο κρούσμα στο εν λόγω ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας εντοπίστηκε προ ημερών σε ασθενή, ενώ μετά από τα τεστ που έγιναν εντοπίστηκαν θετικοί πριν λίγες ημέρες και δύο νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθενή.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικοί εντοπίστηκαν σήμερα και άλλοι τρείς ασθενείς, μετά από δειγματοληψίες που έγιναν, έτσι δόθηκαν οδηγίες για προσωρινό κλείσιμο του νοσηλευτηρίου.

Κλείνει μέχρι νεωτέρας το American Heart μετά από οδηγίες του Υπουργείου…

Αναστέλλει την λειτουργία του μέχρι νεωτέρας το ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας American Medical Center μετά τον εντοπισμό και νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ασθενείς. Το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσηλευτήριο φιλοξενεί διάφορα περιστατικά που παραπέμπονται από τον δημόσιο τομέα σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Τις πληροφορίες της Cyprus Times επιβεβαιώνει η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στην Cyprus Times η κυρία Κωνσταντίνου «είμαστε ενήμεροι και σήμερα έχει εκδοθεί διάταγμα αναστολής λειτουργίας στο συγκεκριμένο νοσηλευτήριο και έχει ετοιμαστεί επιστολή η οποία θα σταλεί και σε αυτήν δίνονται οδηγίες επιπλέον διερεύνησης του θέματος, με συστάσεις προς το νοσηλευτήριο».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου το νοσηλευτήριο πλέον δεν θα μπορεί να δεχθεί νέους ασθενείς και η επαναλειτουργία του θα εξαρτηθεί αναλόγως και όποτε κρίνει το Υπουργείο. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη παραμένουν εκεί, όπως μας εξήγησε.

Ερωτηθείσα εάν αυτή η εξέλιξη ανησυχεί το Υπουργείο η κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι «σίγουρα μας ανησυχεί όχι μόνο για το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο, αλλά γενικότερα ο κορωνοϊός στον χώρο της υγείας είναι μεγάλο θέμα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου «λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα, τηρούνται τα πρωτόκολλα ώστε να ελέγχονται οι ασθενείς. Μιλάμε για ένα καινούργιο ιό του οποίου η συμπεριφορά διερευνάται καθώς ασθενείς που είχαμε αρνητικά τεστ, μετά θετικοποιούνται αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Κληθείσα να σχολιάσει, εάν λαμβάνονται τα ίδια μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, όπως και στο δημόσιο ανέφερε ότι «τα μέτρα είναι οι εγκύκλιοι και τα πρωτόκολλα τα οποία εκδίδονται από την Μονάδα Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων τα οποία ισχύουν και αποστέλλονται σε όλα τα νοσηλευτήρια ιδιωτικά και δημόσια. Τα μέτρα αυτά αφορούν την απολύμανση των χώρων, να απαγορεύονται οι επισκέψεις και επιπλέον ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός που πρέπει να χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ερωτηθείσα για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Υπουργείου όσον αφορά το ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας που είχε κρούσματα θετικά στον COVID-19 και προ ημερών, η κυρία Κωνσταντίνου επισήμανε ότι «όσον αφορά το ιδιωτικό νοσηλευτήριο, είναι εις γνώση μας το περιστατικό και έχει βγει διάταγμα αναστολής λειτουργίας του πριν από μέρες, είχαν δοθεί οδηγίες οι οποίες γραπτώς ενημερωθήκαμε ότι τηρήθηκαν και κατόπιν έγινε η επαναλειτουργία του νοσηλευτηρίου. Έχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει μετά τις συστάσεις μας».

Όσον αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Αρμόδιο Υπουργείο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια η κ.Κωνσταντίνου επισήμανε ότι «εάν τα ιδιωτικά λαμβάνουν τα μέτρα, θεωρούμε ότι τηρούν τα μέτρα γιατί είναι θέμα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, είτε αυτοί είναι βοηθητικό προσωπικό, είτε ιατρονοσηλευτικό αλλά και των ασθενών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προ ημερών πληροφορίες έκαναν λόγο για κρούσματα σε άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί εάν δόθηκαν οδηγίες για αναστολή της λειτουργίας τους.

«Είναι δύσκολο να μείνουν εκτός από τον ιδιωτικό τομέα τα περιστατικά COVID, όπως υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει στα δημόσια νοσηλευτήρια, η ίδια πιθανότητα υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε η κυρία Κωνσταντίνου».

Πηγή : Cyprus Times

Send this to a friend