Αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Η δραματική μείωση μετακινήσεων των αυτοκινήτων εξαιτίας των περιορισμών που τέθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναπόφευκτα επέφερε δραστική μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Λόγω των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καταγράφεται μια σημαντική μείωση των ρύπων σχεδόν σε όλο τον κόσμο και στην Κύπρο, με όφελος στο περιβάλλον, που έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την κλιματική αλλαγή στην οποία συμβάλλει σημαντικά η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Μιλώντας, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας του Αέρα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, δρ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε τα ακόλουθα:
1. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα κέντρα των πόλεων έχει μειωθεί σημαντικά κατά τον μήνα Μάρτιο.
2. Με βάση τις τιμές συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων που καταγράφονται από τις Μονάδες Παρακολούθησης Ποιότητας Αέρα, στα κέντρα των πόλεων η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημειώσει σημαντική μείωση. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), μονοξειδίου του άνθρακα (CO), αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) και βενζολίου (C6H6).
3. Οι πιο πάνω παρατηρήσεις ήταν αναμενόμενες, αφού είναι γνωστό ότι στα κέντρα των πόλεων μία από τις σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα οχήματα.
4. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής (δηλ. 7:00 π.μ. – 9:00 π.μ.) όπου η μείωση στη συγκέντρωση των πιο πάνω ρύπων στην ατμόσφαιρα σε μερικές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και τέσσερις φορές πιο κάτω από τις συνηθισμένες.
Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Φρανκφούρτη, κατέγραψαν μείωση έως 40% στα μέσα επίπεδα των βλαβερών οξειδίων του αζώτου μέσα σε λίγες μέρες, σύμφωνα με εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-5 κατά την περίοδο 14-25 Μαρτίου σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο των συγκεντρώσεων του Μαρτίου του 2019. Το διοξείδιο του αζώτου, ένα επιβλαβές αέριο που εκπέμπεται από αυτοκίνητα και εργοστάσια, κατηγορείται για ορισμένες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις.
Μέσα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις, πετύχαμε σημαντική μείωση των ρύπων, πλασματική μεν, αφού όταν με το καλό απαλλαχτούμε από τα δεινά του κορωνοϊού, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να χτυπήσουμε το πρόβλημα της κυκλοφορίας και στην Κύπρο, ώστε να μην υποφέρουμε από πλευράς ποιότητας του αέρα και την κλιματική αλλαγή που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία παγκοσμίως.