Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΕΚ Μισός αιώνας από την ενδοξότερη χρονιά της Λάρνακας στο ποδόσφαιρο
Μισός αιώνας από την ενδοξότερη χρονιά της Λάρνακας στο ποδόσφαιρο

Μισός αιώνας από την ενδοξότερη χρονιά της Λάρνακας στο ποδόσφαιρο

Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για το σωματείο της ΑΕΚ. Συμπληρώνεται μισός αιώνας από εκείνο το ιστορικό παιχνίδι που διεξήχθη στο παλιό ΓΣΖ μεταξύ της ΕΠΑ και της Ομόνοιας για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας της περιόδου 1969-70.

Ήταν ένα ασύλληπτο και συγκλονιστικό φινάλε στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, που όμοιό του δεν ξανάγινε ποτέ στο κυπριακό πρωτάθλημα. Η ΕΠΑ Λάρνακας, η οποία το 1994 ενώθηκε με τον Πεζοπορικό και δημιούργησαν την ΑΕΚ, ανακηρύχθηκε στις 29 Μαρτίου 1970 πρωταθλήτρια Κύπρου μετά από 25 χρόνια, για 3η φορά στην ιστορία της. Εκείνη τη χρονιά, τον τίτλο διεκδικούσαν από ίσοις όρους τρεις ομάδες, η ΕΠΑ, ο Πεζοπορικός και η Ομόνοια.

Ο τίτλος κρίθηκε έπειτα από συνδυασμό αποτελεσμάτων. Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 28 Μαρτίου, ο Απόλλωνας νίκησε στο ΓΣΟ τον Πεζοπορικό με 2-0 και έτσι οι πράσινοι της Λάρνακας παρέμειναν στους 53 βαθμούς. Εάν ο ΠΟΛ κέρδιζε εκείνο το ματς, θα ήταν σίγουρος πρωταθλητής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα ΕΠΑ – Ομόνοια. Στο παιχνίδι που ακολούθησε την Κυριακή στο παλιό ΓΣΖ, ΕΠΑ και Ομόνοια είχαν από 52 βαθμούς. Τυχόν ισοπαλία μέχρι 3-3 ευνοούσε την ΕΠΑ, ενώ με ισοπαλία 4-4 και άνω τον τίτλο θα κέρδιζε ο Πεζοπορικός.

Η Ομόνοια ήταν υποχρεωμένη να πάρει τη νίκη στο παιχνίδι απέναντι της ΕΠΑ για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Δεν βολευόταν με οποιαδήποτε ισοπαλία. Σ’ ένα δραματικό παιχνίδι, το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες φίλαθλοι που στοιβάχτηκαν σαν σαρδέλες στο γραφικό ΓΣΖ, οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 3-3. Η ΕΠΑ προηγήθηκε με τον μακαριστό Τάσο (1-0), η Ομόνοια ισοφάρισε με τον Καϊάφα (1-1) και πήρε προβάδισμα στο σκορ με τον ίδιο παίκτη (1-2). Ο φοβερός, τότε, Τάσος (τα επόμενα χρόνια έκανε σπουδαία καριέρα στην ΑΕΚ Αθηνών) έφερε το ματς στα ίσα (2-2), αλλά η Ομόνοια μ’ εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αντωνάκη πήρε ξανά το προβάδισμα. Κι ενώ οι πράσινοι της Λευκωσίας ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν την νίκη – τίτλος, ο Λούης Θεοδώρου της ΕΠΑ μίλησε τελευταίος, ισοφαρίζοντας στο 84΄ σε 3-3, που έμελλε να ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Η πρωταθλήτρια ΕΠΑ αγωνίστηκε σ’ εκείνο τον αλησμόνητο αγώνα με τους Αλκιβιάδη, Χάρη, Κώστα, Λάκη, Γιαννάκη, Προκόπη (Κόλα), Κωνσταντά, Τάσο, Μ. Κυθραιώτη, Λ. Θεοδώρου και Παναγιώτου. Προπονητής των κιτρινόμαυρων ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Χαβράνεκ. Ο Τάσος Κωνσταντίνου ανακηρύχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνης της περιόδου με 15 γκολ.

Η πρώτη τριάδα στην τελική βαθμολογία εκείνης της αξέχαστης περιόδου διαμορφώθηκε ως εξής:
1. ΕΠΑ 46 – 18 (+28) 53
2. Πεζοπορικός 28 – 12 (+16) 53
3. Ομόνοια 31 – 16 (+15) 53

Το 1970 ήταν η χρονιά της Λάρνακας, αφού το κύπελλο κατέκτησε ο Πεζοπορικός, ο οποίος κέρδισε στον τελικό του ΓΣΠ την άλλη ομάδα της Λάρνακας, την Αλκή, με σκορ 2-1. Και τα δύο γκολ της «Καμήλας» σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρους, ενώ για την Αλκή μείωσε προς το τέλος του αγώνα ο Νικολής. Οι δύο τίτλοι του 1970 κοσμούν σήμερα τη βιτρίνα της ΑΕΚ, όπως και οι υπόλοιποι τίτλοι που κατέκτησαν στο παρελθόν οι δύο ιστορικές ομάδες της Λάρνακας πριν την ενοποίηση.

Του Βάσου Βάσου

Send this to a friend