Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΥΠΟΙΚ-Διοικητής: Δεν αλλάζουν τα νομοσχέδια για δόσεις δανείων
ΥΠΟΙΚ-Διοικητής: Δεν αλλάζουν τα νομοσχέδια για δόσεις δανείων

ΥΠΟΙΚ-Διοικητής: Δεν αλλάζουν τα νομοσχέδια για δόσεις δανείων

Τη φόρα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων τα οποία ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων προς τις τράπεζες για εννέα μήνες, κόβουν ο υπουργός Οικονομικών Κωσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως τυχόν αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο θα επηρεάσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αξιωματούχοι απέστειλαν σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του νομοσχεδίου. Όπως υποστηρίζουν «το νομοσχέδιο είναι εντός των πλαισίων που περιγράφονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις 26 Μαρτίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου». Παράλληλα σημειώνουν, πως το νομοσχέδιο συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Σύμφωνα με τους κ. Πετρίδη και κ. Ηρόδοτου, το νομοσχέδιο βασίστηκε στο συγκεκριμένο πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές , τονίζοντας πως χρησιμοποιήθηκε ο μέγιστος βαθμός ευελιξίας που τους παραχωρήθηκε. «Τοποθετήσεις όπως καθορισμός μηδενικών ή μειωμένων επιτοκίων, διαγραφή ή μη υπολογισμός τόκων, ο εκ των προτέρων καθορισμός του τρόπου αποπληρωμής, καθώς και η συμπερίληψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους και αντιβαίνει στις κατευθυντήριες γραμμές», υποδεικνύουν οι δύο αξιωματούχοι. Επίσης, τονίζουν πως η συμπερίληψη των προνοιών που ζητούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θα διασαλεύσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα , αναφέροντας «ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ πεδίο που εμπίπτει των υπό αναφορά έκτακτων μέτρων κάλυψης».

Τόσο ο υπουργός όσο ο Διοικητής της ΚΤ, υπογραμμίζουν πως στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναστολή των δόσεων όλων των συνεπών δανειοληπτών εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό χωρίς να υπέχει οποιοδήποτε δικαίωμα ο χρηματοοικονομικός οργανισμός να μην το κάνει αποδεκτό. Καταλήγοντας οι κρατικοί αξιωματούχοι καλούν την βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί ενώπιον της και μετά από διαβούλευση του ΔΣ της ΚΤ, ως απαραίτητα έκτακτα μέτρα για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Πηγή: philenews

Send this to a friend