Σε λίγους μήνες όταν θα μετρηθούμε να μην λείπει κανείς
Τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού σε ευπαθείς ομάδες (χρόνιους ασθενείς και ηλικιωμένους) εκτιμώνται να είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 10%.
Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τις κινεζικές αρχές και στη συνέχεια στις 24 Φεβρουαρίου από το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Jama και δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει με την ηλικία.
Σε περίπου 45.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,3%. Όμως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Ως την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,2% και περνά στο 0,4% για όσους είναι 40-49 ετών. Στη δεκαετία 50-59 φτάνει το 1,3%, αυξάνει στο 3,6% για όσους είναι 60-69 ετών και για τους άνω 70 ετών φτάνει το 8%. Μάλιστα σε όσους είναι άνω των 80 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 14%.
Τα στατιστικά στοιχεία από την Κίνα αναφέρουν και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως υποκείμενες χρόνιες παθήσεις.
Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει στο 6,3% για παράδειγμα για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Επίσης φτάνει το 10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και το 7,3% για τους διαβητικούς.
Οι ασθενείς με υπέρταση ή καρκίνο παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (6% και 5,6% αντίστοιχα).
Έχω φίλους, συγγενείς, συναδέλφους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Έχεις και εσύ, και ο κάθε ένας από εμάς. Μερικοί ανήκουμε σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
Να φροντίσουμε σε λίγους μήνες όταν θα μετρηθούμε να μην λείπει κανείς μας.
Είναι στο χέρι μας τηρώντας με ευλάβεια και πειθαρχία τα διάταγματα του Υπουργού Υγείας και τις συμβουλές των ειδικών.
Την οικονομία μας και τις επιχειρήσεις μας θα τις ξανακτίσουμε. Το καταφέραμε ξανά. Τους ανθρώπους μας δεν θα τους φέρει κάνεις πίσω.
Ενωμένοι, με Σοβαρότητα και Ανθρωπιά.
#ΘαΤαΚαταφέρουμε
Ανδρέας Α. Αποστόλου
*με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ