Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα για τα υγρά καύσιμα και το υγραέριο
Πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα για τα υγρά καύσιμα και το υγραέριο

Πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα για τα υγρά καύσιμα και το υγραέριο

Εκτός από τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα έχει ο κορωνοιός στην οικονομία του τόπου γενικότερα, ειδικά για τη Λάρνακα οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι αρνητικές και όσον αφορά δύο μεγαλόπνοα έργα που η πόλη περιμένει για δεκαετίες ολόκληρες την υλοποίησή τους.

Πρόκειται για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας. Κι ενώ τους πρώτους δύο μήνες του 2020 είχαν σημειωθεί θετικότατες εξελίξεις γύρω απ’ αυτά τα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, αφού είχαν μετακινηθεί σχεδόν όλα τα υγρά καύσιμα των εταιρειών στο Βασιλικό και ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία του κράτους με τους Ισραηλινούς επενδυτές για το λιμάνι, η εξάπλωση του κορωνοιού όχι μόνο έχει «παγώσει» τα πάντα, αλλά αναγκαστικά παίρνει τα χρονοδιαγράμματα αρκετά πίσω.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξήγησε ότι για την περίπτωση της εταιρείας ΕΚΟ, η οποία επρόκειτο να μετακινήσει τα καύσιμά της μέχρι τον Απρίλιο (οι υπόλοιπες εταιρείες ήδη έχουν μεταφερθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό), πλέον αυτό δεν είναι εφικτό, καθότι, όπως εξήγησε, οι ξένοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι επρόκειτο να φθάσουν από το εξωτερικό προκειμένου να επιθεωρήσουν και να εξετάσουν τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βασιλικό δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Καθυστέρηση αναμένεται ότι θα παρατηρηθεί και στο χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου (εκπνέει τον Δεκέμβριο του 2020).

Όσον αφορά το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας, ο κ.Βύρας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας με την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, ωστόσο με τη νέα (αρνητική) τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην Κύπρο ελέω κορωνοιού, θεωρείται βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν οι τελικές υπογραφές με τους υποψήφιους επενδυτές και ως εκ τούτου θα καθυστερήσουν και οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι την έναρξη των κατασκευαστικών έργων. Οπόταν το έργο υποχρεωτικά πάει αρκετά πίσω. «Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, προκύπτουν αντικειμενικές δυσκολίες», σχολίασε ο Α. Βύρας.

«Πάγωσαν» τα έργα

——————————

Εκτός, όμως, από τα δύο υπό αναφορά μεγάλα έργα της Λάρνακας που θα καθυστερήσουν, «παγώνουν» και οι κατασκευαστικές εργασίες για τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και τα οποία ήταν σ’ εξέλιξη.

Ο λόγος για τη νέα δημοτική αγορά, για την ανάπλαση του κοινοτικού κέντρου και της λέσχης Λάρνακας, για την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο για διευκόλυνση των ΑμεΑ και την ανάπλαση του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί.

Όπως ανέφερε ο Α. Βύρας, ήδη ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και Τουρκοκύπριοι) έχουν εγκαταλείψει τα εργοτάξια, ενώ για την υλοποίηση των έργων αυτών αναμένονται υλικά από ξένες χώρες, κυρίως από Ιταλία, που όπως είναι φυσικό θ’ αργήσουν πολύ ν’ αποσταλούν.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend