Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τρέχουν για την ασφάλεια του νερού
Τρέχουν για την ασφάλεια του νερού

Τρέχουν για την ασφάλεια του νερού

Σχέδιο δράσης για διασφάλιση της προμήθειας πόσιμου νερού μέσω των κυβερνητικών υδρευτικών έργων σε συνθήκες κορωνοϊού ετοίμασε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Μέσα από το σχέδιο δίνονται απαντήσεις σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, έτσι ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατό λιγότερο οι τυχόν επιπτώσεις. Στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό προβλέπεται η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας όλων των εργασιών της Υπηρεσίας Λειτουργίας και Συντήρησης Υδρευτικής Έργων παγκύπρια και γίνεται επεξεργασία όλων των σεναρίων μέχρι και τον τερματισμό της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και των διυλιστηρίων, μέχρι και πιθανή έλλειψη χημικών χλωρίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία μόνο δύο από τις τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στην περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους. Επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούν να καλυφθούν περίπου στο 60% οι ανάγκες σε ύδρευση, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε σοβαρές περικοπές. Μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης Βασιλικού, που βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης, νοουμένου ότι η ΑΗΚ θα ανταποκριθεί άμεσα.

Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μίας εκ των δύο μονάδων αφαλάτωσης, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής της άλλης μονάδας, ώστε να καλύψει το κενό.

Σήμερα λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης Λάρνακας και Δεκέλειας, οι οποίες βρίσκονται σε μίση παραγωγή, για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Η συνολική παραγωγή και από τις δύο Μονάδες, ανέρχεται στις 54.000κ.μ./ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες στο σύστημα Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, στο οποίο συμβάλλουν, καλύπτονται από τα Διυλιστήρια Τερσεφάνου και Κόρνου, τα οποία έχουν συνολική παραγωγή περίπου 80.000κ.μ./ημέρα, με δυνατότητα παραγωγής μέχρι 90.000κ.μ/ημέρα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι ανάδοχοι των μονάδων αφαλάτωσης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα υπό τις περιστάσεις μέτρα ώστε να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων. Παρόμοιες ενέργειες για διασφάλιση της διαθεσιμότητας του προσωπικού λαμβάνονται και για τα Διυλιστήρια.

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα για θέματα υγιεινής, επιπρόσθετα σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εξάπλωσης του ιού σε όλο το προσωπικό, καθώς και τη διατήρηση της λειτουργίας του διυλιστηρίου και των υδρευτικών συστημάτων. Ρος το σκοπό αυτό αποφασίστηκε όπως το 50% του προσωπικού πλην της βάρδιας παραμένει σπίτι για μία εβδομάδα εκ περιτροπής. Επίσης, το 20% των βαρδιάνων παραμένει στο σπίτι εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με το ΤΑΥ, ο μόνος ορατός κίνδυνος στην απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων ή των διυλιστηρίων, είναι η έλλειψη χημικών συνεπεία διακοπής της προμήθειας τους από το εξωτερικό, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται διεθνώς. Σε τέτοια περίπτωση, σημειώνεται, θα απαιτηθεί η παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών για εξεύρεση τρόπων προμήθειας των χημικών. Ωστόσο, για τα διυλιστήρια καταβάλλονται προσπάθειες εξασφάλισης αρκετών αποθεμάτων χημικών το συντομότερο, για επέκταση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους από 2 σε 6 μήνες.

Send this to a friend