Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανατέθηκε η διεξαγωγή μελέτης πρόσχωσης του ψαρολίμανου Λάρνακας
Ανατέθηκε η διεξαγωγή μελέτης πρόσχωσης του ψαρολίμανου Λάρνακας

Ανατέθηκε η διεξαγωγή μελέτης πρόσχωσης του ψαρολίμανου Λάρνακας

Μελέτη πρόσχωσης του αλιευτικού καταφυγίου στη Λάρνακα, με στόχο την οριστική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την συσσώρευση μεγάλων όγκων λάσπης και φυκιών, τα οποία «κλείνουν» την είσοδο του ψαρολίμανου και παρεμποδίζουν τη διέλευση των ψαροκάικων, βρίσκεται στα σκαριά από ιδιώτες μελετητές.

Αυτό αναφέρει σ’ επιστολή του, ημερομηνίας 5 Μαρτίου, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, απαντώντας σε κοινοβουλευτικό ερώτημα του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται για «μόλωμα» του αλιευτικού καταφυγίου.

Στην επιστολή του, ο Κώστας Καδής σημειώνει ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται κατά τους χειμερινούς μήνες σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Λάρνακας και ειδικότερα στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου, προβαίνει σ’ εκβάθυνση της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ συμβάλει και στην προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας για απομάκρυνση των φυκιών που εκβράζονται στην παρακείμενη παραλία. Η τελευταία εκβάθυνση του καταφυγίου έγινε περί τα τέλη του 2016.

Πρόσφατα, όμως, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε διαγωνισμό για νέα εκβάθυνση, με λήξη προθεσμίας υποβολής των σχετικών προσφορών την 28η περασμένου Φεβρουαρίου.

Ως προσωρινό μέτρο, το Τμ. Αλιείας έχει ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες ψαράδες του αλιευτικού καταφυγίου για τις δυνατότητες ελλιμενισμού τους σε εναλλακτικούς χώρους.

Παράλληλα, για την οριστική επίλυση του προβλήματος, το ΤΑΘΕ, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, έχει αναθέσει σε ιδιώτες μελετητές την διεξαγωγή μελέτης πρόσχωσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Όπως σημειώνει ο κ. Καδής, η μελέτη αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους και στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση για κατασκευαστικά έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend