Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γέμισαν την αγορά με τ/κ ζαρζαβατικά
Γέμισαν την αγορά με τ/κ ζαρζαβατικά

Γέμισαν την αγορά με τ/κ ζαρζαβατικά


Με τη χονδρική τιμή των ντοματών στα κατεχόμενα να κυμαίνεται στα €0,60 ώς €0,70 και των αγγουριών θερμοκηπίου από €1 ώς €1,20 σεντ, κατά πολύ φθηνότερα από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές, αριθμός Ε/κ εμπόρων που συνεργάζονται με Τ/κ έσπευσαν στα κατεχόμενα για να αγοράσουν αυτά και άλλα είδη ζαρζαβατικών, ενόψει Καθαράς Δευτέρας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν με απογοήτευση οι γεωργοί στη ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, σε μια περίοδο που υπάρχει σχετική στενότητα στην αγορά λόγω του σκληρού χειμώνα που προηγήθηκε, δυστυχώς κάποιοι επιλέγουν την εύκολη οδό του κέρδους σε βάρος του Ε/κ αγρότη, εξαπατώντας ταυτόχρονα και τον Ε/κ καταναλωτή, που ανήξερος αγοράζει τουρκικά και τ/κ ζαρζαβατικά πιστεύοντας πως προέρχονται από συμπατριώτες του γεωργούς. Η μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, επισημαίνουν επίσης οι γεωργοί, αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αύριο, καθώς οι υπεραγορές και τα μανάβικα θα λειτουργήσουν και την Καθαρά Δευτέρα, προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών. 

Σχολιάζοντας το θέμα, ο διευθυντής της ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, Παναγιώτης Μαούρης, ανέφερε ότι δυστυχώς αποτελεί γεγονός ότι ενόψει Καθαράς Δευτέρας παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα αύξηση της διακίνησης γεωργικών προϊόντων από τα οδοφράγματα σε όλη την Κύπρο, κάτι που επιτρέπεται ως γνωστόν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τον Κύπριο καταναλωτή ότι παρατηρούνται αδυναμίες ως προς την εφαρμογή του κανονισμού, που υποχρεώνει τα σημεία πώλησης ζαρζαβατικών να έχουν εντός των κιβωτίων πώλησης ή τέλος πάντων εκεί που πουλούν αυτά τα είδη, τις κάρτες παραγωγού, στις οποίες αναγράφεται επ’ ακριβώς από ποια περιοχή προέρχονται και ποιος είναι ο γεωργός που τα καλλιέργησε».

Αυτό, συνέχισε ο κ. Μαούρης, δεν εφαρμόζεται πιστά για δυο βασικά λόγους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές λόγω και άγνοιας ή και αδιαφορίας ακόμη, να πέφτουν θύματα εξαπάτησης. Πρώτος λόγος είναι γιατί πολύ συχνά αυτές οι καρτούλες παραγωγού παραπέφτουν κάπου και έτσι δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές από τους καταναλωτές, ώστε να πληροφορούνται από ποιον γεωργό και ποια περιοχή προέρχονται τα αγροτικά προϊόντα που αγοράζουν. Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε, και οι περιπτώσεις που κάποιοι τοποθετούν σκοπίμως σε προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα, καρτούλες Ε/κ γεωργών, απλά και μόνο για παραπλάνηση. 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στον Φιλελεύθερο

Send this to a friend