Ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Σάββα και η νεροκολοκύθα ως μέσο παλαίωσης στα bars
Οι αναμνήσεις που έχω από πολύ μικρός είναι οι νεροκολοκύθες, με αυτό το περίεργο σχήμα να είναι παντού, στα σπίτια, στις ταβέρνες και στα bars. Όχι, λάθος δεν είναι παιδική ανάμνηση το τελευταίο, είναι σημερινή εικόνα. Η νεροκολοκύθα στο bar είναι κάτι σύνηθες που θα δείτε στο Barrel House Bar στη Λάρνακα, καθώς βασίζομαι στο παρελθόν για την σημερινή της χρήση .
Η νεροκολοκύθα σαν δοχείο προσφέρει στο υγρό που είναι μέσα έναν ιδιαίτερο χώρο για ξεκούραση και ανάλογα με την επένδυση και τον χρόνο, σου δίνει διαφορετικά αποτελέσματα. Η τεχνική της μεταφοράς κρασιού και νερού μέσα σε νεροκολοκύθες χρονολογείται από πολύ παλιά. Υπήρχαν 3 είδη νεροκολόκυθου τα οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για την μεταφορά κρασιού και νερού. Το σκέτο, το επενδυμένο με κερί μέλισσας και το επενδυμένο με πίσσα από πεύκο.
Αποφάσισα να αναβιώσω και να αναπτύξω αυτή την τεχνική μετά από μελέτη για την ιστορία αυτού του “δοχείου” που συχνά βλέπουμε διακοσμημένο σε παλιά σπίτια (συνήθως με σχέδια πάνω) αλλά και σε κυπριακές ταβέρνες (είναι συνήθως, το δοχείο για το χύμα κρασί). Ξέρετε στο bar υπάρχει μεγάλο περιθώριο πειραματισμών και σημαντική επιρροή από το παρελθόν. Κάθε τόπος, κάθε χώρα έχει να προσθέσει κάτι σε αυτό, να μπλέξει έθιμα με τεχνικές, γεύσεις με συναισθήματα.
Έχω δοκιμάσει διάφορα αποστάγματα και cocktails για μέρες ή και μήνες κάποιες φορές με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Στο συγκεκριμένο βίντεο, είχα αφήσει μέσα σε νεροκολοκύθα με επένδυση από κερί μέλισσας Cognac μαζί με Angostura Bitters (παλαιωμένα σε βαρέλι) για δέκα μέρες. Τα έβγαλα και δημιούργησα ένα Old Fashioned που αντί για ζάχαρη έχει θυμαρίσιο μέλι. Για γαρνιτούρα έβαλα ένα κομμάτι κηρήθρα η οποία προσθέτει στα αρώματα που έχει πάρει το Cognac από την νεροκολοκύθα. Το αποτέλεσμα; Μαγικό!
Σας προτρέπω να δείτε το video με την αναζήτηση για την ιδανική νεροκολοκύθα και το Old Fashioned που προσφέρω στο Barrel House Bar.
Πηγή: beerandbar.gr