Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο ισοβίτης φέρεται να οργάνωσε το έγκλημα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές
Ο ισοβίτης φέρεται να οργάνωσε το έγκλημα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές

Ο ισοβίτης φέρεται να οργάνωσε το έγκλημα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές

«Έσπασε» στην ανάκριση ο 38χρονος Χ.Χ., κάτοικος Πάφου, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για την μαφιόζικη δολοφονική απόπειρα της Αγίας Νάπας και φέρεται να κατονόμασε τον ψυχρό εκτελεστή του πενταπλού φονικού, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ως το άτομο που οργάνωσε το έγκλημα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ο καταδικασθείς σε πέντε φορές ισόβια φυλάκιση για το φοβερό πενταπλό φονικό της 23ης Ιουνίου 2012 οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για σκοπούς προφυλάκισής του, με την Αστυνομία να παρουσιάζει γραπτή μαρτυρία που εξασφάλισε (προφανώς από τον ύποπτο που ήδη τελεί υποκράτηση), σύμφωνα με την οποία ο Μαμαλικόπουλος ήταν το άτομο που έδινε, μέσω συσκευής τηλεφώνου, οδηγίες κι εντολές στον 38χρονο που αφορούσαν τον 53χρονο επιχειρηματία, ο οποίος ήταν ο στόχος της απόπειρας φόνου ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου 2020, στο καφεστιατόριο της λεωφόρου Κρύου Νερού.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο αρχιλοχίας του ΤΑΕ Αμμοχώστου Αντρέας Μουγής, ο Μαμαλικόπουλος ήταν το άτομο που έδινε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις πληροφορίες στον 38χρονο εκτελεστή γύρω από τον 53χρονο επιχειρηματία. Αν και ισοβίτης, φαίνεται πως γνώριζε τα πάντα γύρω από τον επιχειρηματία, αφού εφοδίασε τον 38χρονο με τους αριθμούς εγγραφής των αυτοκινήτων με τα οποία διακινείτο ο «στόχος», με φωτογραφίες του για να μπορεί ο εκτελεστής να τον αναγνωρίσει, τον ενημέρωσε για τα μέρη που σύχναζε ο 53χρονος, ενώ ήταν το άτομο που διευθέτησε, μέσω άλλου προσώπου που αναζητείται, την παράδοση του στρατιωτικού αυτόματου πυροβόλου όπλου (τύπου Μ58), με το οποίο ο 38χρονος φερόμενος ως εκτελεστής έριξε τους πυροβολισμούς (με ριπές) εναντίον του καφεστιατορίου, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα (όλοι είναι εκτός κινδύνου).

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι ο Μαμαλικόπουλος εφοδίασε τον εκτελεστή, πάλι με την μεσολάβηση του τρίτου προσώπου, και με δεύτερο όπλο, ένα  έμφορτο περίστροφο, το οποίο εντοπίστηκε από την Αστυνομία σε  χώρο στην Αγ. Νάπα και παραλήφθηκε για εξετάσεις.

Μάλιστα, ο 38χρονος φερόμενος ως εκτελεστής της γκανγκστερικής επίθεσης φαίνεται να παραδέχθηκε στους ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου πως εδώ κι ένα μήνα παρακολουθούσε τις κινήσεις του 53χρονου επιχειρηματία…

Έγινε έρευνα στο κελί του Δ. Μαμαλικόπουλου, αλλά δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Ο μάρτυρας της Αστυνομίας είπε ότι θα γίνει αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του 38χρονου, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν όντως είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον ισοβίτη στις Κεντρικές Φυλακές. Η σύλληψη του Μαμαλικόπουλου έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Φυλακές.

Το ανακριτικό έργο και τα μέτρα ασφαλείας

————————————————————-

Ο ισοβίτης για το πενταπλό φονικό της Αγ. Νάπας (ο Μαμαλικόπουλος καταδικάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014 από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου σε πέντε φορές ισόβια για τα πέντε θύματα του πενταπλού φονικού), οδηγήθηκε σ’ αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τον συνόδευε ισχυρή αστυνομική δύναμη, μέλη της οποίας φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ και ο ίδιος φορούσε γιλέκο.

Το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας είχε μετατραπεί… σε αστακό κατά την προσαγωγή του γνωστού ισοβίτη.

Ο μάρτυρας της Αστυνομίας είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 48 καταθέσεις γύρω από την απόπειρα φόνου της Αγ. Νάπας κι έχουν ληφθεί και αξιολογούνται οπτικά πλάνα από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης 45 υποστατικών της περιοχής όπου διαπράχθηκε το έγκλημα.

Αναμένεται να ληφθούν άλλες 30 καταθέσεις, αρκετές από τις οποίες στις Κεντρικές Φυλακές, θα ληφθεί κατάθεση από τον φερόμενο στόχο της απόπειρας φόνου της 16ης Φεβρουαρίου, ενώ υπολογίζεται ότι θα παραληφθούν οπτικά πλάνα από άλλα 30 υποστατικά.

Η Αστυνομία αναζητεί το τρίτο πρόσωπο που μεσολάβησε για την παράδοση των όπλων. Ο μάρτυρας της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι παρόλο που ο Μαμαλικόπουλος εκτίει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές, εντούτοις η έκδοση διατάγματος οκταήμερης κράτησής του ζητείται, προκειμένου να οδηγηθεί γι’ αυτό το χρονικό διάστημα σε κρατητήρια αστυνομικού τμήματος, διότι μέρος του ανακριτικού έργου που υπολείπεται θα γίνει στις Κεντρικές Φυλακές, ώστε ν’ αποφευχθεί ο επηρεασμός μαρτυρίας. Παρόλο που δεν τίθεται θέμα στέρησης της ελευθερίας του υπόπτου, η συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Μαμαλικόπουλου έφερε ένσταση στην αίτηση της Αστυνομίας για οκταήμερη κράτηση του πελάτη της, λέγοντας πως σε διάστημα τεσσάρων ημερών μπορεί να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο.

Η συνήγορος είπε ότι η μαρτυρία πως ο ύποπτος οργάνωσε την απόπειρα φόνου εναντίον του 53χρονου επιχειρηματία στην Αγ. Νάπα δεν ισχύει, διότι είναι κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές. «Ο ύποπτος δεν γνωρίζει για ποιο λόγο έχει συλληφθεί, ούτε τον έχουν ενημερώσει πλήρως», υποστήριξε η δικηγόρος.

Η δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας και διέταξε την οκταήμερη προφυλάκιση του Μαμαλικόπουλου. Έδωσε, ωστόσο, οδηγίες όπως το ανακριτικό έργο να διεκπεραιωθεί το συντομότερο για να επιστρέψει ο ύποπτος στις Κεντρικές Φυλακές για λόγους ασφαλείας.

Σχετίζεται με πενταπλό και τετραπλό

—————————————————-

Μετά και την γραπτή μαρτυρία που εξασφάλισαν εναντίον του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου, σύμφωνα με την οποία αυτός οργάνωσε μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές την απόπειρα φόνου κατά του 53χρονου επιχειρηματία, οι ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου είναι πλέον πεπεισμένοι πως η μαφιόζικη επίθεση της 16ης Φεβρουαρίου στο καφεστιατόριο της λεωφόρου Κρύου Νερού σχετίζεται με το πενταπλό φονικό της 23ης Ιουνίου 2012 και με το τετραπλό φονικό που διαπράχθηκε ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 23 Ιουνίου 2013.

Θυμίζουμε, ότι κατά το τετραπλό φονικό σκοτώθηκε ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο πραγματικός στόχος και του πενταπλού τέσσερα χρόνια προηγουμένως.

Η Αστυνομία είναι επίσης πεπεισμένη ότι τα υπό αναφορά εγκλήματα συνδέονται και με άλλη εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε σε άλλη επαρχία τα προηγούμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες και να προκύψουν κι άλλες συλλήψεις.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend