Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΓεΣΥ: Απόγνωση 3.000 επαγγελματιών λίγο πριν τη β΄φάση
ΓεΣΥ: Απόγνωση 3.000 επαγγελματιών λίγο πριν τη β΄φάση

ΓεΣΥ: Απόγνωση 3.000 επαγγελματιών λίγο πριν τη β΄φάση

Πλησιάζοντας στη δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, με την ένταξη τον Ιούνιο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και την καθοριστική επί τούτου αυτονόμηση και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, βρισκόμαστε στο απόλυτο χάος. Αυτό είναι το μήνυμα των 3.000 επαγγελματιών υγείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που συνεδρίασαν και στέλνουν μήνυμα συναγερμού στο υπουργείο Υγείας. Το δικό τους μήνυμα ακολουθεί ανάλογο των γιατρών του δημοσίου για την υποστελέχωση, το κλείσιμο κλινικών, την ανεπάρκεια κτηρίων και ιατρείων, το αλαλούμ στις Πρώτες Βοήθειες.

Στοιβάζονται τα προβλήματα στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και φως δεν υπάρχει πουθενά. Οι 3.000 επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, ακτινογράφοι, χημικοί, φαρμακοποιοί, εργοθεραπευτές), καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν και να συνεννοηθούν με τον Οργανισμό για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που εντοπίζουν στα νοσοκομεία και ετοιμάζουν σημείωμα προς τον υπουργό Υγείας ζητώντας τη βοήθειά του.

Ανήκουν στους Κλάδους επαγγελματιών υγείας της ΠΑΣΥΔΥ και πραγματοποίησαν χθες ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία κατέγραψαν σειρά προβλημάτων και εξουσιοδότησαν τη γενική γραμματεία της συντεχνίας τους να αναλάβει τα περαιτέρω.

Οι επαγγελματίες υγείας διαπιστώνουν «απουσία διαλόγου και έλλειψη επικοινωνίας με τον ΟΚΥπΥ», ενώ «λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δικές τους εισηγήσεις. «Ο ΟΚΥπΥ μας αντιμετωπίζει ως αντίπαλους και όχι ως συνεργάτες», ανέφερε στον «Φ» εκπροσωπώντας όλους τους Κλάδους ο πρόεδρος των νοσηλευτών Πρόδρομος Αργυρίδης.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, μεταξύ άλλων παρατηρείται «και ακαταστασία στις πολιτικές που εφαρμόζει η κάθε Περιφέρεια του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ασθενών». Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι δεν εφαρμόζεται σωστά ούτε η νομοθεσία για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, αλλά ούτε και η νομοθεσία περί δημόσιας υπηρεσίας, ενώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης.

«Όλοι μαζί εκφράζουμε την αγωνία και την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το μέλλον των κρατικών νοσοκομείων», λέει ο κ. Αργυρίδης. Το κυριότερο μέλημα «όλων των επαγγελματιών υγείας του δημοσίου», είπε, «είναι το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων και ανησυχούμε για την πορεία της προετοιμασίας τους για ένταξή τους στη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας τον ερχόμενο Ιούνιο».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend