
Δυσκολίες στη μετάβαση νηπίων στο Δημοτικό
Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σημαντικό αριθμό παιδιών κατά τη μετάβασή τους από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο, καθώς είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία για τα ίδια και τις οικογένειές τους, όχι μόνο αναγνωρίζονται από το υπουργείο Παιδείας αλλά το προβληματίζουν ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο σημειώνει πως οι δυσκολίες αυτές αποτελούν νευραλγικό σημείο προβληματισμού για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αφορμή για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού ζητήματος αποτέλεσε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλη Γιωργάλλα, προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, στην οποία του παρέθετε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου ολοένα και περισσότερα σχολεία εφαρμόζουν την πρακτική, οι μαθητές της έκτης τάξης Δημοτικού να «υιοθετούν» στο σχολείο τα «πρωτάκια».
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Γιωργάλλα, πρόκειται για μία πράξη παιδαγωγικού χαρακτήρα για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο σε ένα μεγαλύτερο σχολείο. «Η ”υιοθεσία” βοηθάει την ομαλή προσαρμογή των παιδιών της πρώτης στο ”μεγάλο” σχολείο, ενώ παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, καθώς καλλιεργεί τις διαπροσωπικές σχέσεις», αναφέρεται στην τοποθέτηση, μέσα από την οποία καλείται ο υπουργός Παιδείας όπως ενημερώσει κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να μελετηθεί η δυνατότητα εφαρμογής αυτού του θεσμού και στην Κύπρο, ως ένα ακόμα μέτρο αντιμετώπισης και πάταξης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.
Πέραν από την αρχική τοποθέτηση με την οποία διαπιστώνονται οι δυσκολίες, ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου στην απάντησή του αναφέρει επιπρόσθετα πως στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα επιχειρείται η ισότιμη ενσωμάτωση της Προσχολικής Αγωγής στον ενιαίο σχεδιασμό της Εκπαίδευσης, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξάλειψη του άγχους και της ανησυχίας των νηπίων σε σχέση με το πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου, καθώς και η γεφύρωση της ασυνέχειας των προγραμμάτων μεταξύ Νηπιαγωγείου και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Εκτός όμως από τα πιο πάνω, στην απάντηση του Υπουργού, σημειώνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προνοηθεί η εκ των προτέρων επαφή των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τα μεγαλύτερα παιδιά και να επιδιωχθεί σύγκλιση των προσδοκιών των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Βασικά στοιχεία για ομαλή μετάβαση
Όσον αφορά στα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την ομαλή μετάβαση των παιδιών από την Προδημοτική βαθμίδα στη Δημοτική, είναι τα ακόλουθα:
Η παροχή συνέχειας στη μάθηση. Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως αυτή διασφαλίζεται μέσα από τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα και το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή,
Η συνεχής επικοινωνία και η στενή συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων,
Η προετοιμασία των παιδιών για τη μετάβαση,
Η εμπλοκή των γονέων στη διαδικασία της μετάβασης των παιδιών,
Η ανάπτυξη θετικών, αμοιβαίων σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Για το κεφάλαιο «ομαλή μετάβαση», έχει συσταθεί Ενδοτμηματική Επιτροπή στη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, η οποία ασχολείται και με τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, εξίσου σημαντικό ζήτημα. Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση, στην επιμόρφωση και ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να εφαρμόσουν πολιτικές και πρακτικές που θα βοηθήσουν τους μαθητές, ενώ έχει εκδοθεί και «Οδηγός Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο».
Ο Οδηγός περιλαμβάνει ενδεικτικές δραστηριότητες, όπως είναι η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, η ανταλλαγή επισκέψεων δασκάλων της Α’ τάξης και νηπιαγωγών, η επίσκεψη παιδιών από το σχολείο της μίας βαθμίδας στο σχολείο της άλλης βαθμίδας, η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις, συνάντηση των γονέων των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο για γνωριμία και ενημέρωση καθώς και η «Ανοικτή Μέρα» (Open Day) στο Δημοτικό σχολείο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και τους γονείς τους.
Θεσμός «Το Φιλαράκι» για καθοδήγηση
Σύμφωνα με την αναλυτική απάντηση του κ. Προδρόμου, η «υιοθεσία» όπως αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Γιωργάλλα, εφαρμόζεται και στην Κύπρο, μέσα από τον θεσμό «Το Φιλαράκι». Κατά την επίσκεψη των παιδιών του Δημοτικού σχολείου στο Νηπιαγωγείο και του Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό, υπάρχει εισήγηση στον Οδηγό όπως εφαρμόζεται ο εν λόγω θεσμός.
Συγκεκριμένα, κάθε παιδί του Νηπιαγωγείου έχει αντίστοιχα έναν μαθητή του Δημοτικού ως φιλαράκι του, ο οποίος θα τον υποδεχτεί στο σχολείο για να τον ξεναγήσει. «Μέσα από την παρουσίαση του Οδηγού στους εκπαιδευτικούς και την ανταλλαγή καλών πρακτικών για ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο, η καθιέρωση του θεσμού ”Φιλαράκι” γίνεται εν πολλοίς και με έναν μεγαλύτερο μαθητή που έχει την ευθύνη προστασίας και καθοδήγησης του μικρότερου παιδιού που πρωτοέρχεται στην Α’ τάξη. Ως εκ τούτου, το μέτρο της ”υιοθεσίας” που αναφέρετε στην επιστολή σας, βρίσκει εφαρμογή και στα δικά μας σχολεία, είτε με άλλο όνομα είτε με κάποιου είδους παραλλαγές, αλλά πάντα μέσα από μιαν ολιστική πολιτική για την ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, που λαμβάνει υπόψη και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία», καταλήγει στην απάντησή του ο υπουργός Παιδείας στον βουλευτή.
Πηγή: Φιλελεύθερος