Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφορικά με τη λειτουργία του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας και τις τυχόν επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον της περιοχής.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Αμ/στου Κ. Χατζηγιάννη για τα μέτρα που λαμβάνονται ως προς την προστασία της ποιότητας ζωής των προσφύγων που κατοικούν στον κυβερνητικό οικισμό ΑΗΚ Δεκέλειας, ο Γιώργος Λακκοτρύπης σ’ επιστολή του, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2020, αναφέρει πως έχουν ζητηθεί οι απόψεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το υπό αναφορά θέμα, τις οποίες και παραθέτει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΑΗΚ οι έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής του σταθμού, συνολικής δυναμικότητας 360ΜW, εγκαταστάθηκαν μεταξύ 1982 – 1992, ενώ από τον Ιούνιο του 2010 έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση έξι μηχανών εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), συνολικής δυναμικότητας περίπου 100ΜW.

Ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν πριν την εγκατάσταση όλων των μονάδων ήταν και η υιοθέτηση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας για τη μείωση των ρύπων των αέριων εκπομπών.

Ο σταθμός σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα, τα οποία γενικά έχουν χαμηλό ποσοστό τέφρας και ανθρακικού υπόλοιπου και στις πλείστες περιπτώσεις δεν χρειάζεται η εγκατάσταση αντιρρυπαντικής προστασίας για τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων.

Όσον αφορά την συνεισφορά του σταθμού Δεκέλειας στην παραγωγή της ΑΗΚ, αυτή είναι σημαντική καθότι αποτελεί το 36% της παραγωγής (στοιχεία του 2018).

Στον σταθμό εργοδοτούνται περίπου 200 άτομα. Παράλληλα, η ΑΗΚ ενημερώνει ότι έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες τόσο για τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας, όσο και για τους υπόλοιπους σταθμούς της ΑΗΚ. Σ’ όλες τις περιπτώσεις λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις των περιβαλλοντικών μελετών κι έγινε προσπάθεια υλοποίησής τους.

Επισημαίνεται ότι η ΑΗΚ προχώρησε στην εγκατάσταση αντιρρυπαντικών συστημάτων απονίτρωσης, δηλαδή μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου για όλες τις μηχανές ΜΕΚ1 και ΜΕΚ2. Η δε παρακολούθηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα για την προστασία των κοινοτήτων που γειτνιάζουν γίνεται πάντοτε πάνω σε συστηματική βάση. Διεξάγονται μετρήσεις των συγκεντρώσεων ρύπων σε επίπεδο εδάφους με όργανα που βρίσκονται σε μία ειδικά εξοπλισμένη κινητή μονάδα, σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό.

Παράλληλα, το ύψος των καπνοδόχων στον σταθμό έχει αυξηθεί από 60 μέτρα που ήταν αρχικά στα 100 μέτρα για καλύτερη διασπορά των ρύπων, ενώ χρησιμοποιούνται πλέον καύσιμα με προδιαγραφές που έχουν στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σημειώνεται ότι από το 2008 ο σταθμός χρησιμοποιεί καύσιμο με περιεκτικότητα στο θείο λιγότερη από 1%. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για το 2018 ο μέσος όρος θείου στο καύσιμο ήταν 0,92%. Ακόμα, για την καλύτερη δυνατή καύση ο διασκορπισμός του μαζούτ μέσα στους κλιβάνους γίνεται με τη μέθοδο πεπιεσμένου ατμού. Επίσης, όλοι οι λέβητες χρησιμοποιούν ειδικούς καυστήρες παραγωγής χαμηλού ποσοστού οξειδίων του αζώτου.

 

Εξακολουθεί να παραμένει οξύ το πρόβλημα με την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων φυκιών και άμμου στην μπούκα του αλιευτικού καταφυγίου Λάρνακας, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής να μην μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Οι ψαράδες είναι σε απόγνωση, καταγγέλλοντας το Τμ. Αλιείας για αδιαφορία ως προς την επίλυση του προβλήματος, το οποίο εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Χθες, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από την επαρχιακή γραμματέα  Χρ. Αντωνίου και τους βουλευτές Ε. Σάββα και Α. Πασιουρτίδη, μαζί με τον βουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Α. Καυκαλιά, επισκέφθηκε το αλιευτικό καταφύγιο και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του τοπικού συνδέσμου επαγγελματιών ψαράδων.

Οι ψαράδες αδυνατούν να εξέλθουν από το ψαρολίμανο για να πάνε ψάρεμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις 40 οικογένειες που περιμένουν να ζήσουν από αυτό το επάγγελμα. Καταγγέλλουν, δε, το Τμ. Αλιείας πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για να καθαρίσει τουλάχιστον την είσοδο του λιμανιού, ώστε να μπορούν να αποπλέουν και να καταπλέουν οι βάρκες. Ο κ. Καυκαλιάς δήλωσε ότι η Πολιτεία έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το  πρόβλημα και ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη για την υλοποίηση έργων ριζικής αντιμετώπισης της κατάστασης ανήκει στην κυβέρνηση. Υποσχέθηκε ότι το ΑΚΕΛ θα ασκήσει περισσότερη πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να υλοποιηθούν τα έργα που απαιτούνται, αρχής γενομένης μ’ εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας.

Εξάλλου χθες, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ψαράδων Λ/κας κλήθηκε σε συνάντηση στο Τμ. Αλιείας, κατά την οποία παρουσιάστηκαν εναλλακτικές λύσεις για βελτίωση του ψαρολίμανου της πόλης.

Για τα προβλήματα στο Αλιευτικό Καταφύγιο Λ/κας προέβη σε γραπτή ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ο βουλευτής Χρ. Ορφανίδης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Όπως σημειώνει, για την ολική επίλυση του προβλήματος καθίσταται αναγκαία η επέκταση του βραχίονα του αλιευτικού καταφυγίου, καθότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένα ολικές εκβαθύνσεις, με το κόστος αυτών να είναι τεράστιο.

Ωστόσο, παρά τις διορθώσεις που έγιναν, το πρόβλημα συσσώρευσης άμμου και φυκιών στο βυθό επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα κι έτσι το σκάφος του Τμήματος Αλιείας αναγκάζεται να βοηθά τις ψαρόβαρκες να εξέλθουν από το καταφύγιο.

 

Το ενδεχόμενο μόλυνσης των νερών της αλυκής Λάρνακας από οχετούς όμβριων υδάτων επαναφέρει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μ’ επιστολή του καλεί το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή για τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στα νεκρά αποδημητικά πουλιά και στην αλυκή.

Σ’ επιστολή του, ο Γ. Περδίκης αφού αναφέρεται στα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά θανάτων φλαμίγκο στην αλυκή και στην απόδοση των θανάτων, εκ μέρους της Υπηρεσίας Θήρας, στο κρύο και στη δηλητηρίαση εξαιτίας της μολυβδίασης καθότι παλαιότερα λειτουργούσε στην περιοχή σκοπευτήριο, υπενθυμίζει τις απαντήσεις που ο ίδιος είχε λάβει πριν από ένα χρόνο από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Κ. Πετρίδη και Κ. Καδή αντίστοιχα, οι οποίοι απαντούσαν σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους υπουργούς, τα αρμόδια τμήματα είχαν, τότε, προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για καθαρισμό της περιοχής της αλυκής από τον μόλυβδο που υπήρχε λόγω της λειτουργίας του σκοπευτηρίου. «Συνεπώς», σημειώνει ο κ.Περδίκης, «σύμφωνα με όσα καταγράφονται στις απαντήσεις των δύο υπουργών, ο μαζικός θάνατος των αποδημητικών πουλιών φέτος ενδεχομένως να προήλθε από άλλη αιτία».

Ως εκ τούτου, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σχετικά με τα αίτια θανάτου των φλαμίνγκο και ποια είναι τα αποτελέσματα, καθώς και ποια είναι τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στα πουλιά και στην αλυκή γενικότερα.

Περαιτέρω, ο κ.Περδίκης ζητά ενημέρωση κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης των νερών της αλυκής από τους οχετούς όμβριων υδάτων ή εάν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν παρασυρθεί σκάγια από τη γύρω περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

Μετά τους πρόσφατους θανάτους φλαμίγκο, το Κίνημα Οικολόγων ζητά επιτακτικά τη λήψη μέτρων για την προστασία των αποδημητικών πουλιών και της αλυκής γενικότερα. Ζητά, επίσης, την εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου που να σκοπεύει στην προστασία του εν λόγω είδους, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

 

Και τέλος σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στις 8:30 μ. μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο ΘΟΚ – Κεντρική Σκηνή παρουσιάζει το έργο  «Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι.

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Είσοδος €12 & €6 (για άτομα κάτω των 25 ετών, άνεργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους).

Send this to a friend