Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ Στην Κίνα ένα μήνα, στη Λάρνακα εφτά χρόνια…
Στην Κίνα ένα μήνα, στη Λάρνακα εφτά χρόνια…

Στην Κίνα ένα μήνα, στη Λάρνακα εφτά χρόνια…

Διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και παρακολουθήσαμε από τα δελτία ειδήσεων, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές στην Κίνα, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσουν τα πρώτα ειδικά νοσοκομεία για νοσηλεία των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κοροναιό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, οι μπουλντόζες δουλεύουν στο φουλ στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, η οποία τέθηκε σε καραντίνα εξαιτίας του φονικού ιού, για την ανέγερση νοσοκομείου αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Η ανέγερση του νέου νοσοκομείου, που θα είναι δυναμικότητας χιλίων κλινών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση, το νοσηλευτήριο θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται ν’ ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου για να περιθάλψει τους πρώτους ασθενείς. Στο εργοτάξιο εργάζονται μέρα νύχτα πέραν των χιλίων εργατών. Μια σύγκριση της Κίνας με τη Λάρνακα και την Κύπρο γενικότερα, όσον αφορά την ανέγερση νέων νοσηλευτηρίων κι έργων υποδομής, μόνο θλίψη προκαλεί. Στη πόλη μας, που ευτυχώς δεν έχει παρόμοια προβλήματα με τον ιό του κοροναίου, γίνεται μια «γιγαντιαία» προσπάθεια εδώ και περίπου εφτά χρόνια προκειμένου να κτιστεί η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες (με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου σε 36 μήνες) και σήμερα, αρχές του 2020, τα έργα ακόμα συνεχίζονται.

Η νέα τετραώροφη πτέρυγα ακόμα δεν έχει αποπερατωθεί. Μέχρι σήμερα, ο εργολάβος έχει εξασφαλίσει οκτώ παρατάσεις (χάσαμε τον λογαριασμό) για να παραδώσει το έργο και περιμένουμε ότι αυτή τη φορά θα φανεί συνεπής και θα καταφέρει να παραδώσει το κτήριο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο οπόταν εκπνέει η τελευταία διορία που εξασφάλισε από το αρμόδιο υπουργείο. Γελοίες καταστάσεις… Διερωτόμαστε, γιατί οι αρχές στην Κίνα δεν αποτείνονται στην κυπριακή κυβέρνηση και στις εδώ εργοληπτικές εταιρείες για βοήθεια, ώστε να μπορέσουν ν’ αποπερατώσουν τα νοσοκομεία τους σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα…

Βάσος Βάσου

Send this to a friend