Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρομερό αναμένεται να είναι φέτος το πρόβλημα ελέω πολυομβρίας στις λίμνες των αλυκών
Τρομερό αναμένεται να είναι φέτος το πρόβλημα ελέω πολυομβρίας στις λίμνες των αλυκών

Τρομερό αναμένεται να είναι φέτος το πρόβλημα ελέω πολυομβρίας στις λίμνες των αλυκών

Εντονότατη αναμένεται να είναι φέτος η εκκόλαψη κουνουπιών στις λίμνες των αλυκών της ευρύτερης Λάρνακας εξαιτίας της φετινής πολυομβρίας.

Για τον λόγο αυτό, ήδη μελετούνται μέτρα για έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών, μεταξύ αυτών η έγκαιρη έγκριση των αεροψεκασμών και η εξέταση του ενδεχομένου της μείωση του όγκου νερού από τις αλυκές.

Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λάρνακας, μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, με στόχο την έγκαιρη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις αλυκές Λάρνακας, Μενεού, στις λίμνες Ορόκλινης και Παραλιμνίου καθώς και στις αλυκές Ακρωτηρίου.

Η συμμετοχή των δήμων και κοινοτήτων που επηρεάζονται έντονα από το πρόβλημα κρίθηκε σκόπιμη, ώστε να συζητηθεί ευρύτερα το θέμα, λόγω του ότι την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη εκκόλαψη κουνουπιών στους υγροβιότοπους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Τμήματα Δασών, Γεωργίας, Θήρας και Πανίδας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Παραλιμνίου. Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να γίνει έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών στις λίμνες για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να μειωθεί η οχληρία που προκαλείται στο κοινό. Κύρια αιτήματα του Δήμου Λάρνακας είναι η έγκαιρη έγκριση των αεροψεκασμών και η εξέταση του ενδεχομένου της μείωση του όγκου νερού στις αλυκές.

Ανακοίνωση του δήμου αναφέρει ότι τα αρμόδια τμήματα θα είναι σε συνεχή επικοινωνία για συντονισμό των μέτρων την περίοδο ψεκασμών καθώς και των μέσων καταπολέμησης που θα χρησιμοποιηθούν.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Βύρας μ’ εκπροσώπους του Τμ. Περιβάλλοντος, του Τμ. Δασών και της Υπηρεσίας Θύρας συζητήθηκαν τα αιτήματα για δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου στις αλυκές και για αναβάθμιση και ολοκλήρωση του μονοπατιού της φύσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και συνεχές μονοπάτι περιμετρικά της μεγάλης λίμνης της αλυκής.

Καθορίστηκε νέα συνάντηση σ’ ένα μήνα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για καθορισμό των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, αφού διερευνηθούν θέματα που απορρέουν και από το επικαιροποιημένο Διαχειριστικό Σχέδιο των Αλυκών.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend