Πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες στο προσφυγικό συνοικισμό Περβολιών (εικόνες)
Μετά από 43-44 χρόνια που κτίστηκαν, κάποιες κατοικίες στον προσφυγικό συνοικισμό των Περβολιών χρειάζονται αν όχι κατεδάφιση, τουλάχιστον ριζική συντήρηση, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν σε αυτές οι ένοικοί τους. Για τέσσερις από αυτές τις κατοικίες το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, Κώστα Ττίγγη, οι συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων τους είναι τριτοκοσμικές. Το πρόβλημα έφερε στην επικαιρότητα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, η οποία το έθεσε ενώπιον του Επάρχου Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου. Στον προσφυγικό συνοικισμό των Περβολιών, σύμφωνα με τον κ. Ττίγγη, ζουν πρόσφυγες από χωριά της Αμμοχώστου και είναι από τους πρώτους συνοικισμούς που κτίστηκαν παγκυπρίως, και συγκεκριμένα το 1976.
Ο κ. Ττίγγης, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως δυστυχώς δεν είναι σχήμα λόγου αλλά ισχύει το ότι κάποιες από αυτές τις οικογένειες ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Οι προσφυγικές τους οικίες, πρόσθεσε, που κτίστηκαν το 1976 όχι και με τα καλύτερα υλικά, στο πέρασμα του χρόνου έχουν υποστεί τέτοια φθορά που είναι πλέον επικίνδυνες και ακατάλληλες για να ζουν εντός τους άνθρωποι. Το Κοινοτικό Συμβούλιο, συνέχισε, προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι πλέον φανερό ότι απαιτούνται μέτρα και αποφάσεις που δεν είναι στην ευχέρεια του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά της Επαρχιακής Διοίκησης και του κράτους. Ο κοινοτάρχης Περβολιών χαρακτηρίζοντας τη διαμεσολάβηση του ΑΚΕΛ ως επιτυχή, εξέφρασε την ικανοποίηση του Κοινοτικού Συμβουλίου για τα όσα άκουσε από τον Έπαρχο Λάρνακας. Και κυρίως για την υπόσχεση του κ. Χατζηστεφάνου ότι θα μεριμνήσει προσωπικά ώστε το συντομότερο συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης να καταγράψουν την κατάσταση κάθε προβληματικής κατοικίας ξεχωριστά. «Αν είναι αναγκαίο να κατεδαφιστεί κάποια ή κάποιες από αυτές τις κατοικίες ,το κράτος θα δει το θέμα ανθρωπιστικά», διαβεβαίωσε ακόμη ο Έπαρχος Λάρνακας.
Επικίνδυνες και οι μπρίζες
Ανάμεσα στις κατοικίες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι και αυτή της συνταξιούχου Λουκίας Σκητήνη. Η είδηση χθες από τον κοινοτάρχη ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το θέμα της ριζικής αναβάθμισης του σπιτιού της, ήταν ό,τι καλύτερο άκουσε εδώ και χρόνια. Συγκινημένη είπε στον «Φ» πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν κάθεται στο καθιστικό του σπιτιού της και ούτε καν ανάβει φως, γιατί είναι ετοιμόρροπο και οι μπρίζες έχουν επηρεαστεί από την υγρασία, σε βαθμό που φοβάται να πατήσει το κουμπί τους. Επίσης, αυτές τις μέρες που κάνει τσουχτερό κρύο κρυώνει καθώς τα κλιματιστικά και οι σόμπες, δεν μπορούν να αλλάξουν και πολύ την κατάσταση. Η ηλικιωμένη γυναίκα μας υπέδειξε το φθαρμένο ταβάνι της οικίας της, που σε πολλά σημεία έλιωσε από τη βροχή, καθώς και τις χαραμάδες σε κάποιους τοίχους, από τις οποίες όχι μόνο μπαίνει ο αέρας, αλλά φαίνεται και το φως του ήλιου. «Φοβάμαι ακόμα και να ακουμπήσω στους τοίχους του σπιτιού μου γιατί νιώθω ότι θα γείρουν και θα με πλακώσει η οροφή», είπε ακόμη η κ. Λουκία στον «Φ».
Επανειλημμένες πλημμύρες
Η ίδια περίπου κατάσταση υπάρχει και στο σπίτι της Γρηγορίας Γρηγορίου. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες, το κτισμένο με λανθασμένο υψομετρικό από το δρόμο σπίτι, πλημμύρισε επανειλημμένα. Αποτέλεσμα ήταν η οικογένεια να αναγκαστεί να πετάξει πολλά από τα έπιπλα της, τα οποία αχρηστεύτηκαν. Δείχνοντας μας τα έπιπλα και άλλα προβλήματα στο σπίτι της, η κ. Γρηγορία ευχήθηκε «αυτή τη φορά με την παρέμβαση του ιδίου του Επάρχου Λάρνακας, να γίνει κάτι ουσιαστικό και μόνιμο και να γλυτώσει η οικογένεια της από αυτό το μεγάλο πρόβλημα».
Πηγή: Φιλελεύθερος