Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρουσίαση βιβλίου και ονοματοδοσία δημοτικής οδού για τον ήρωα Νικόλαο Κατούντα στον Δήμο Αραδίππου
Παρουσίαση βιβλίου και ονοματοδοσία δημοτικής οδού για τον ήρωα Νικόλαο Κατούντα στον Δήμο Αραδίππου

Παρουσίαση βιβλίου και ονοματοδοσία δημοτικής οδού για τον ήρωα Νικόλαο Κατούντα στον Δήμο Αραδίππου

Ο Δήμος Αραδίππου, με δύο εκδηλώσεις τίμησε τον ήρωα Λοχαγό Καταδρομών Νικόλαο Κατούντα. Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αραδίππου, σε συνεργασία με το ΚΥΚΕΜ, η παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Καλντερίδη «Νικόλαος Κατούντας- ο Λεωνίδας της Κερύνειας»

Το βιβλίο περιγράφει τις άνισες μάχες που έδωσε ο Νικόλαος Κατούντας, μόνος και αβοήθητος, μαζί με τους στρατιώτες του, εναντίον των Τούρκων κατακτητών στην μάχη της Κερύνειας. Όταν όλα χάθηκαν, παρέμεινε στο πεδίο της μάχης, πολέμησε με γενναιότητα και θυσιάστηκε για να καλύψει μέχρι και τον τελευταίο στρατιώτη του.

Ως άλλος Λεωνίδας έμεινε να φυλάει Θερμοπύλες και με την ηρωική αυτοθυσία του δόξασε Ελλάδα και Κύπρο, αφήνοντας πίσω δικούς του ανθρώπους, τη γυναίκα του με το έξι μηνών κοριτσάκι τους και έγκυο στο δεύτερο παιδί τους. Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και εκτίμηση της τεράστιας και πολύτιμης προσφοράς του προς την Κύπρο, ο ήρωας Νικόλαος Κατούντας στις 31/12/2008 βάσει Προεδρικού Διατάγματος, έτυχε τιμητικής προαγωγής στο βαθμό του Αντιστράτηγου με αναδρομική ισχύ από το 1974, χωρίς όμως οικονομικές απολαβές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης  και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Κυριάκος Κούσιος.

Για την αυτοθυσία του ήρωα μίλησαν ο στρατηγός εν αποστρατεία Φοίβος Κλόκκαρης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο συμπολεμιστής του ήρωα Σάββας Μέρτζης, η πρώην ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και ο Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης και συγγραφέας του βιβλίου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η θυγατέρα του ήρωα, Σύλβια Κατούντα, μίλησε για το μεγαλείο ψυχής του πατέρα της ο οποίος αποτελούσε ίνδαλμα για το στράτευμα. Μίλησε επίσης για την αγάπη του ιδίου και της οικογένειας της για την Κύπρο αλλά και για την απουσία του από τη ζωή της, τη ζωή της αδελφής της και της μητέρας της όλα αυτά τα χρόνια. «Οι λέξεις αποδεικνύονται, συχνά φτωχές και ανεπαρκείς, όταν πρόκειται να περιγράψουν πράξεις αρετής και ηρωισμού ή να μετριάσουν τον ανθρώπινο πόνο, που, εδώ και σαράντα – έξι χρόνια στοιχειώνει την ζωή της οικογένειας μας».

«Από σήμερα», είπε η κ. Κατούντα, «η Κύπρος που τόσο αγάπησε ο πατέρας μου γίνεται και δικό μας σπίτι, αφού εδώ άφησε την τελευταία σταγόνα του αίματος του υπερασπίζοντας το Ελληνικό αυτό κομμάτι γης».

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, υποκλίθηκαν στο ψυχικό μεγαλείο του Έλληνα λοχαγού, που στάθηκε περήφανα κατάντικρυ στο θάνατο σε μια άνιση μάχη, κατακτώντας με την ηρωική θυσία του επάξια μια θέση στην αθανασία. Το παράδειγμά του θα φωτίζει για πάντα κάθε Ελληνική ψυχή και κάθε λαό που αγωνίζεται για ελευθερία.

Την επόμενη μέρα σε μια σεμνή τελετή, παρουσία της οικογένειας του ήρωα, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της οδού Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα στην Αραδίππου, από το Δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο.

Η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο από τον Αιδεσιμολογιώτατο πατήρ Παύλο Θεμιστοκλέους και ακολούθως ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και η κόρη του ήρωα  Σύλβια Κατούντα, μίλησαν για το ήθος και την αυτοθυσία του ήρωα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της οδού Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Send this to a friend