Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μέχρι και φυλάκιση επιβλήθηκε σε πρόσωπο που πωλούσε αέριο γέλιου
Μέχρι και φυλάκιση επιβλήθηκε σε πρόσωπο που πωλούσε αέριο γέλιου

Μέχρι και φυλάκιση επιβλήθηκε σε πρόσωπο που πωλούσε αέριο γέλιου

Μάστιγα έχει καταντήσει το φαινόμενο πώλησης και χρήσης αερίου γέλιου στις τουριστικές περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά την τελευταία διετία.

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν από την Αστυνομία και οι οποίες αφορούν τη χρήση αυτού του επικίνδυνου, για την ανθρώπινη υγεία, αερίου, παρουσιάζουν αυξητική τάση, εξού και τα δικαστήρια άρχισαν να επιβάλουν ποινές αποτρεπτικού χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο.

Απαντώντας σ’ ερώτηση του βουλευτή Πάφου Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για τον αριθμό των υποθέσεων αυτών και για τον χειρισμό των χρηστών τέτοιων αερίων από την Αστυνομία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, σ’ επιστολή του ημερομηνίας 3 Ιανουαρίου 2020 αναφέρει ότι όντως παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα πώλησης αερίου του γέλιου (πρωτοξείδιο του αζώτου) κυρίως στην περιοχή της Αγίας Νάπας.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα πρόσωπα που πωλούσαν το υπό αναφορά αέριο συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για το αδίκημα των απερίσκεπτων και αμελών πράξεων. Ήδη έχουν καταδικαστεί αρκετά πρόσωπα με χρηματικά προστίματα. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ημερών. Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2019 έχουν καταγγελθεί από την τοπική Αστυνομία κι έχουν διωχθεί ποινικά συνολικά 50 πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο τα οκτώ ήταν Κύπριοι.

Περαιτέρω, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει πως η αστυνομική διάταξη με τίτλο «Χειρισμός προσώπων που ασθενούν ή βρίσκονται υπό την επήρεια ψυχοδραστικών ουσιών» δίνει κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη της Αστυνομίας ως προς τον τρόπο χειρισμού προσώπων που βρίσκονται υπό την επήρεια τέτοιων ουσιών. Όπως τονίζει, ο τρόπος χειρισμού τους διαφοροποιείται ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χρήστης, κατά πόσον είναι επικίνδυνος και ταραξίας ή αναίσθητος. Στην πρώτη περίπτωση, αν οι περιστάσεις και η συμπεριφορά δικαιολογούν σύλληψη, οι παρανομούντες συλλαμβάνονται και διώκονται ποινικά.

Η διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ. Σε περίπτωση, όμως, που ο χρήστης είναι αναίσθητος, οι αστυνομικοί τού παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και ειδοποιούν ασθενοφόρο και συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Οι αστυνομικοί, σε συνεργασία με τους γιατρούς, διερευνούν το περιστατικό για να εξακριβωθεί η αιτία που προκάλεσε την αναισθησία. Εφόσον διαπιστωθεί διάπραξη ποινικού αδικήματος, τότε διώκονται ποινικά οι δράστες.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend