Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θεοφάνεια: Έτσι θα γιορτάσει η Λάρνακα φέτος
Θεοφάνεια: Έτσι θα γιορτάσει η Λάρνακα φέτος

Θεοφάνεια: Έτσι θα γιορτάσει η Λάρνακα φέτος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Κύπρος τα Θεοφάνεια, αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις σχετικά με τα Φώτα, που αντανακλούν τόσο την πεποίθηση του διωγμού των καλικαντζάρων όσο και τη θρησκευτική διάσταση.

Σημειώνεται πως η Εκκλησία μας γιορτάζει μιαν από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γιορτές της, τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Θεοφάνια, Φώτα ή Επιφάνια, χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που, σύμφωνα με τις Γραφές, συνέβη κατά τη βάπτιση του Ιησού. Στις δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των τριών μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα γιορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια με τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού σε όλες τις πόλεις.

Στη Λάρνακα:
Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου η ακολουθία για τη γιορτή των Θεοφανείων, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα γίνει πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα για την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Send this to a friend