
Για δεκαετίες ημιτελής η Λεωφόρος Αλέξανδρου Παναγούλη στη Λάρνακα
Όπως στις περιπτώσεις κι άλλων σημαντικών οδικών αρτηριών της Λάρνακας (βλέπε παραλιακό δρόμο Δεκέλειας), έτσι και στην περίπτωση της λεωφόρου Αλεξάνδρου Παναγούλη το γνωστό τραγούδι του Μάνου Λοίζου «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» ταιριάζει γάντι. Ένας δρόμος πρωταρχικής σημασίας, που υποτίθεται σχεδιάστηκε για να συνδέει τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού (πρώην Τιμάγια) με τον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρνακας – Αγ. Νάπας, παραμένει για δεκαετίες ημιτελής, αφού μόνο η Α΄ φάση έχει κατασκευαστεί, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Σάββα, στα Λειβάδια.
Όσον αφορά την Β΄ φάση του δρόμου, αυτή «σκουριάζει» στις ελληνικές καλένδες, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην τροχιοδρόμηση του οδικού αυτού έργου. Η σημασία ολοκλήρωσης του δρόμου είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους της Λάρνακας, καθότι θα αμβλύνει την κυκλοφοριακή κίνηση στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, ενώ παράλληλα θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στον αυτοκινητόδρομο. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι λόγω της μη ολοκλήρωσης του έργου, η διακίνηση οχημάτων διοχετεύεται σήμερα από εσωτερικό δρόμο όπου διακινούνται μαθητές και τούτο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων ασφάλειας.
Ο βουλευτής Λάρνακας Χρ. Ορφανίδης απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας κοινοβουλευτική ενημέρωση για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου. Ο νέος υπουργός Γ. Καρούσος, σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρει ότι το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που έγινε, το κόστος υπολογίζεται να φθάσει τα 10 εκατομμύρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των απαλλοτριώσεων.
Ο κ.Καρούσος επικαλείται πληροφόρηση από το Τμήμα Πολεοδομίας, σύμφωνα με την οποία το ρυθμιστικό σχέδιο ετοιμάστηκε και συμφωνήθηκε. Επίσης, το εν λόγω τμήμα υπέβαλε και το σχετικό σημείωμα έργου σύμφωνα με το Νόμο Ν20(Ι)2014. «Νοουμένου ότι εξασφαλισθεί η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορεί να προωθηθεί η ανάθεση της μελέτης. Τα Δημόσια Έργα θα είναι σε θέση να προγραμματίσουν το έργο όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Πολεοδομία», σημειώνει ο κ. Καρούσος.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ