Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κινούμενη άμμος οι νέοι Δήμοι
Κινούμενη άμμος οι νέοι Δήμοι

Κινούμενη άμμος οι νέοι Δήμοι

Το χαρτί της αντισυνταγματικότητας παίζουν δήμαρχοι, οι οποίοι θεωρούν ότι με τα σενάρια της προωθούμενης μεταρρύθμισης μένουν εκτός και ήδη έχουν στα χέρια τους θετική γι΄ αυτούς γνωμάτευση. Επικαλούνται το γεγονός ότι δεν θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα στους υπό συγχώνευση/ενοποίηση Δήμους, ώστε να αποφασίσουν ελεύθερα οι δημότες τι επιθυμούν.
Παράλληλα, άρχισαν να ακούγονται φωνές για παρεμβάσεις που προηγήθηκαν και οι οποίες παραπέμπουν σε εσωκομματικές συγκρούσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και δημόσιες καταγγελίες, αν οι πιέσεις που ασκούν όσοι νιώθουν αδικημένοι δεν οδηγήσουν σε ανατροπές.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται ότι ανάβει το φως για παράταση της θητείας των νυν Δημάρχων μέχρι το 2024 ώστε οι τοπικές εκλογές να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές. Προϋπόθεση, η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου.
Εξάλλου, δημοτικοί σύμβουλοι και κομματικοί κυρίως μικρών σχηματισμών, άρχισαν να εγείρουν ερωτήματα μήπως με τις επιλογές που έγιναν εξουδετερωθούν οι μικροί, με τους μεγάλους να καταλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος.
Πάντως, ο αριθμός των εκλογέων στους διάφορους δήμους που σχηματίζονται φανερώνουν εν μέρει και τους λόγους που κάποιοι Δήμαρχοι υποστηρίζουν ένθερμα την μεταρρύθμιση και άλλοι αντιτίθενται. Για παράδειγμα στη Λευκωσία, όπου θα λειτουργήσει ο μεγαλύτερος Δήμος, ο Στρόβολος είχε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές περισσότερους ψηφοφόρους (41.010) από ότι ο δήμος Λευκωσίας (36.615). Οι άλλες τρεις συνιστώσες (Αγλαντζιά, Άγιος Δομέτιος και Έγκωμη) είχαν 14.591, 10.506 και 10.001 αντίστοιχα.Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας ανέφερε στον «Φ», πως όλα είναι ρευστά υπό την έννοια ότι η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί ενώπιον της Βουλής.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε, πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης εκπονήθηκαν μελέτες οι οποίες κατά βάση υιοθετήθηκαν. Προσπαθήσαμε, είπε να ετοιμάσουμε κάτι λειτουργικό που να εξυπηρετεί τον πολίτη και να εκσυγχρονίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σύνολο, έστω και αν αυτό  θα επηρέαζε τοπικά ή προσωπικά συμφέροντα.

Εξάλλου, ο Χαράλαμπος Κουταλάκης, ο οποίος εκπόνησε την μελέτη για την μεταρρύθμιση, ανέφερε, ότι τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη ήταν το πληθυσμιακό, το γεωγραφικό και το κοινωνικό.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν ήπιες έως και υποτονικές.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend