Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κρατικό μονοπώλιο η φαρμακευτική κάνναβη
Κρατικό μονοπώλιο η φαρμακευτική κάνναβη

Κρατικό μονοπώλιο η φαρμακευτική κάνναβη

Μετά τις παρατηρήσεις που έκαναν το Γενικό Λογιστήριο και η Ελεγκτική Υπηρεσία στο υπουργείο Υγείας σε σχέση με τον διαγωνισμό για την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο Θεσμών. Σημειώνεται πως το Λογιστήριο και η Ελεγκτική Υπηρεσία εκτιμούν ότι θα είναι λίγα τα έσοδα του κράτους από την παραγωγή και εκμετάλλευση της ιατρικής κάνναβης και καλούν το υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τα τέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η υπερασπιστική γραμμή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών βασίζεται στο ότι η εισαγωγή, η εξαγωγή, χονδρική πώληση και διατήρηση αποθέματος κάνναβης υπόκειται σε κρατικό μονοπώλιο. Συνεπώς, υπογραμμίζουν ότι το κράτος θα αγοράζει όλη την παραγωγή από τον αδειούχο παραγωγό κατόπιν σχετικής παραγγελίας και θα τον αποζημιώνει για το κόστος παραγωγής πλέον εύλογου κέρδους το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί εκ των προτέρων κατά τη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος αρχικά και ανά έτος μετέπειτα, ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα.

Επιπρόσθετα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες συμπληρώνουν ότι σε περιπτώσεις εξαγωγών τη διαφορά στην τιμή εξαγωγής πέραν της συμφωνηθείσας τιμής, θα την επωφελείται το κράτος, πέραν των αρχικών και ετήσιων τελών έκδοσης τής υπό αναφορά άδειας, υπερκαλύπτοντας τα τυχόν έξοδα επιτήρησης και εφαρμογής των κανονισμών.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι στο παρόν στάδιο, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το μέγεθος της αγοράς εφόσον δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό το μέγεθος και η εμβέλεια των παραγωγών που θα αδειοδοτηθούν και η έκταση του κύκλου εργασιών τους, ιδιαίτερα ως προς το θέμα των εξαγωγών φαρμακευτικής κάνναβης. Προσθέτουν ότι δύσκολη είναι και η εκτίμηση για την τοπική αγορά.

Σημειώνουν τέλος ότι το τέλος έκδοσης άδειας παραγωγής ύψους €500 χιλ. και το ετήσιο τέλος ύψους €30 χιλ. που προβλέπονται στους κανονισμούς είναι σημαντικά υψηλότερα από αντίστοιχα τέλη σε άλλες χώρες.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend