Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρόταση νόμου δίνει χώρο στους λουόμενους
Πρόταση νόμου δίνει χώρο στους λουόμενους

Πρόταση νόμου δίνει χώρο στους λουόμενους

Οι δήμοι θα υποχρεώνονται να αναρτούν στο διαδίκτυο τα σχέδια που εκπονούν και αφορούν τη διαχείριση των παραλιών, με στόχο να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες που παρατηρούνται με την κατάληψη και χώρων οι οποίοι, με βάση τη νομοθεσία, θα πρέπει να αφήνονται για να τοποθετούν οι λουόμενοι τις ομπρέλες και τα κρεβατάκια τους.
Τη σχετική τροπολογία στη νομοθεσία καταθέτει σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε στον «Φ», πως παρ’ όλο ότι η νομοθεσία προνοεί ότι θα πρέπει να αφήνεται για τους λουόμενους το 50% της παραλίας, εντούτοις, αρκετοί δήμοι τοποθετούν κρεβατάκια και ομπρέλες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της παραλίας, με αποτέλεσμα να ψάχνουν οι λουόμενοι χώρο να καθίσουν και να μην βρίσκουν.

Ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε, πως αν οι δήμοι αναρτούν στο διαδίκτυο τα σχέδια παραλίας, θα γνωρίζουν όλοι αν έχουν προστεθεί και νέες παραλίες λουομένων, που βρίσκονται κ.τ.λ. και γενικά θα ασκείται καλύτερος έλεγχος με στόχο να αποτρέπονται και τυχόν αυθαιρεσίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι ότι κάποιοι δήμοι καταλαμβάνουν και μέρος του χώρου που προορίζεται να τους λουόμενους, στους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις απομένει η επιλογή να καθίσουν μπροστά από άλλους λουόμενους σχεδόν πάνω στο κύμα.
Ανάλογη τακτική με τους δήμους ακολουθούν και κάποιοι ιδιώτες οι οποίοι κερδίζουν τις προσφορές εκμετάλλευσης παραλιών.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», οι δήμοι επιδιώκουν να επιβάλουν διά νόμου επέκταση της παρουσίας τους στις παραλίες και κατ’ επέκταση της παρουσίας ιδιωτών, στην τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών (όπου η εκμετάλλευση των παραλιών ανατίθεται με προσφορές) σε ποσοστό 60% από 50% που είναι σήμερα.

Σχετική πρόνοια περιλαμβάνεται στο υπό προώθηση νομοσχέδιο (τουλάχιστον όπως το εισηγήθηκε η Ένωση Δήμων) που αφορά τη συνένωση των δήμων και οι σχετικές άδειες θα εκδίδονται από την οικεία Τοπική Επιτροπή Παραλιών η οποία θα διαδεχθεί την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend