Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στάση αναμονής για συγχώνευση
Στάση αναμονής για συγχώνευση

Στάση αναμονής για συγχώνευση

Η ανακοίνωση των αυτοκινητοβιομηχανιών Fiat και Peugeot πως βρίσκονται πολύ κοντά στο να συγχωνευθούν ομολογουμένως αναμένεται να δημιουργήσει ένα διεθνή κολοσσό. Επιπλέον, η συγχώνευση θα έχει πολλαπλές επιδράσεις σε διεθνή, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.  Πως αναμένεται να επηρεάσει την κυπριακή αγορά αυτή η συγχώνευση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις εδώ αντιπροσωπείες.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα ξένα δημοσιεύματα στις 31 Οκτωβρίου 2019 η FCA και η PSA ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγχώνευση στη βάση του 50/50. Με την σχεδιαζόμενη ένωση των δυο αυτοκινητοβιομηχανιών αναμένεται να δημιουργηθεί ο 4ος μεγαλύτερος παγκόσμιος κατασκευαστής αυτοκινήτων με ετήσιες πωλήσεις 9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Μιλώντας με άτομο της τοπικής αγοράς αυτοκινήτου το οποίο γνωρίζει αρκετά καλά το ζήτημα μας ανάφερε πως μέχρι στιγμής δεν επηρεάζονται οι αντιπροσωπείες στην Κύπρο και συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες τους. Ειδικότερα, o γενικός διευθυντής της CIC Automasters Δονάτος Δήμου, η οποία διαθέτει τα αυτοκίνητα Fiat και όχι μόνο στην κυπριακή αγορά, υπενθύμισε πως οι δυο εταιρείες βρίσκονται μόνο στα αρχικά στάδια της διαδικασίας και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

«Με βάση τα πιο πάνω πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην εμπορική δραστηριότητα των μαρκών των ομίλων στην Κύπρο. Η διαδικασία συγχώνευσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε ότι – αν και εφόσον αυτή ολοκληρωθεί – δεν θα επηρεάσουν την κυπριακή αγορά», πρόσθεσε ο Δονάτος Δήμου. Συνέχισε λέγοντας πως εάν η σχεδιαζόμενη περίπτωση είναι επιτυχής τότε η νέα οντότητα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καινοτομίας συνδυάζοντας τις αναπτυσσόμενες δυνατότητες των εταιρειών στις τεχνολογίες , συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και της ψηφιακής συνδεσιμότητας. Τα αυτοκίνητα Peugeot διανέμει στην κυπριακή αγορά από το 2018 η Geo Pavlides Automotive.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών το 2018 διατέθηκαν στην Κύπρο 216 οχήματα Fiat και 233 Peugeot.
Τέλος, να αναφερθεί πως με την συμφωνία της ιταλικής και της γαλλικής εταιρείας αναμένεται να δημιουργηθεί μια αυτοκινητοβιομηχανία, αξίας 50 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Πηγή: philenews.com

Send this to a friend