Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπαρκτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων για το δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας
Υπαρκτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων για το δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας

Υπαρκτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων για το δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας

Το 2003 παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Β΄ φάση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας (μέχρι τα Λειβάδια) κι έκτοτε, ενώ έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο ετοιμασίας των κατασκευαστικών σχεδίων για την Γ΄ φάση του έργου, που καλύπτει την τουριστική περιοχή Ορόκλινης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με απαντητική επιστολή, ημερομηνίας 31 Οκτωβρίου 2019, της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προς τον βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το θέμα, ενδέχεται να προκύψουν και νέες καθυστερήσεις μέχρι την προκήρυξη των προσφορών για τα κατασκευαστικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, για την Γ΄ φάση του έργου, που αφορά το τμήμα του δρόμου από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας μέχρι τον κόμβο προς Πύλα, συνολικού μήκους 3,8 χλμ., η Βασιλική Αναστασιάδου σημειώνει στην επιστολή της ότι βρίσκεται σ’ εξέλιξη η ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται αρχές του 2020. Το υπό αναφορά τμήμα του δρόμου θα διαλαμβάνει τέσσερις κυκλικούς κόμβους κι έξι χιλιόμετρα δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με την κ.Αναστασιάδου, η μελέτη προχωρεί κανονικά, ενδέχεται όμως να προκύψουν καθυστερήσεις λόγω της εμπλοκής πολλών υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να ετοιμάσουν τις δικές τους μελέτες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το έργο υπολογίζεται να προωθηθεί εντός του 2020, εφόσον ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες (μελέτες υπηρεσιών, απαλλοτριώσεις κτλ), έναντι συνολικού κόστους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται γύρω στα δύο χρόνια.

Η Δ΄ φάση

—————–

Όσον αφορά την Δ΄ φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που αρχίζει από τον κόμβο προς Πύλα μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΚΟΤ, η Β. Αναστασιάδου υπενθυμίζει ότι παλαιότερα ετοιμάστηκε ρυθμιστικό σχέδιο, αλλά είχαν εκδηλωθεί, τότε, αντιδράσεις από φορείς της Λάρνακας σε σχέση με την υιοθέτηση δρόμου με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ως εκ τούτου, η υπουργός πληροφορεί ότι η περαιτέρω προώθηση των μελετών αναστάλθηκε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λήφθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Πολεοδομίας, αποφασίστηκε τελικά η κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων και προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η ετοιμασία του σχετικού ρυθμιστικού σχεδίου από το συγκεκριμένο τμήμα. Αναμένεται ότι το ρυθμιστικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί και να υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια τεχνική επιτροπή του Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και αυτό τον μήνα. Στη συνέχεια θα προωθηθεί η διαδικασία για ανάθεση των κατασκευαστικών σχεδίων από τα Δημόσια Έργα, αφού δοθεί η σχετική παραγγελία από την Πολεοδομία.

 

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend