Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Aπεγκλωβίζονται φάρμακα από τις κρατικές αποθήκες
Aπεγκλωβίζονται φάρμακα από τις κρατικές αποθήκες

Aπεγκλωβίζονται φάρμακα από τις κρατικές αποθήκες

Στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται εγκλωβισμένες δεκάδες συσκευασίες φαρμάκων, οι οποίες θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα και να διατεθούν στους ασθενείς πριν αρχίσουν να πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους. 
Για κάποιες ποσότητες, οι οποίες από την αρχή βρίσκονταν στις αποθήκες της διεύθυνσης αγορών και προμηθειών του υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι βρέθηκε τρόπος για διοχέτευσή τους στην αγορά και οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται ότι θα προωθηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αυτά παρέμεναν στις αποθήκες, αφού λόγω νομικών κωλυμάτων δεν ήταν δυνατή η διάθεσή τους στα ιδιωτικά φαρμακεία. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και κατόπιν λεπτομερούς μελέτης του ζητήματος βρέθηκε ο τρόπος για να «ελευθερωθούν» τα αποθέματα φαρμάκων που υπάρχουν στις κρατικές αποθήκες και να διανεμηθούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι διαδικασίες θα προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Τα συγκεκριμένα αποθέματα αφορούν 250 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα και οι ποσότητες που βρίσκονται στις κρατικές αποθήκες είναι αρκετές για να ενισχύσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την αγορά. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ποσότητες αυτές δεν αφορούν φάρμακα στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά. Ωστόσο, ο απεγκλωβισμός τους από το Δημόσιο ήταν επιβεβλημένος, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος σε περίπτωση καθυστερήσεων τα φάρμακα να φθάσουν στη λήξη τους και να υποχρεωθεί το κράτος να τα καταστρέψει. Όπως εξήγησε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, «τα φάρμακα αυτά θα ενισχύσουν τα ιδιωτικά φαρμακεία και οι ενέργειες που γίνονται, γίνονται διότι πρόκειται για αρκετά μεγάλες ποσότητες οι οποίες πρέπει να διατεθούν πριν τα σκευάσματα αρχίσουν να πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους».
Πρόβλημα με τις διαδικασίες εξακολουθεί να υπάρχει με επιπρόσθετες ποσότητες φαρμάκων, τα οποία βρίσκονταν μέχρι την 31η Αυγούστου στις αποθήκες των κρατικών φαρμακείων και έχουν τώρα επίσης μεταφερθεί στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας.
Στα αποθέματα αυτά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει γίνει μια πρώτη καταμέτρηση, ωστόσο εκκρεμεί ο διαχωρισμός τους ανά σκεύασμα ή ουσία και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να διοχετευθούν μαζί με τα υπόλοιπα φάρμακα στην αγορά. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού δεν είναι ακόμα γνωστό ούτε το κατά πόσο στις ποσότητες αυτές περιλαμβάνονται αποθέματα για κάποια από 20 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά και για τα οποία δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα φάρμακα.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή ελλείψεις εξακολουθούν να παρατηρούνται σε 130 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα. Σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου, κάποια σκευάσματα που παρουσίαζαν ελλείψεις το προηγούμενο διάστημα στην αγορά πλέον έχουν εισαχθεί στην Κύπρο και υπάρχουν αποθέματα, αλλά κάποια άλλα φάρμακα «μας έχουν ενημερώσει οι κατασκευαστές ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν ελλείψεις». Από τα 130 περίπου φάρμακα, είπε η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, μόνο για τα 20 δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα σκευάσματα στην αγορά. Το κενό αυτό όμως καλύπτεται από εισαγωγές του υπουργείου Υγείας.
Από πλευράς του, και σχολιάζοντας παλαιότερη δέσμευση των φαρμακευτικών εταιρειών ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου θα αρχίσουν να εισάγονται στην Κύπρο ικανοποιητικές ποσότητες φαρμάκων, τα οποία τους προηγούμενους μήνες παρουσίαζαν ελλείψεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, Αυγουστίνος Ποταμίτης, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ότι «τις τελευταίες ημέρες άρχισε η παραλαβή ποσοτήτων φαρμάκων, τα οποία οι εταιρείες είχαν παραγγείλει τους προηγούμενους μήνες και θεωρούμε πλέον ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων να αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά». Οι ελλείψεις, είπε ο κ. Ποταμίτης «παρουσιάστηκαν επειδή κανένας δεν μπορούσε να γνωρίζει τις ανάγκες που θα προέκυπταν με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και την μεταφορά των ασθενών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και κάποιες παραγγελίες έγιναν μετά τον Ιούνιο. Επίσης, οι εταιρείες εισαγωγής περίμεναν να έχουν τις λίστες με την κατανάλωση των σκευασμάτων τους κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ». Αυτή τη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΚ, «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ποσότητες και σιγά-σιγά θεωρώ ότι η αγορά θα αρχίσει να εξισορροπεί».
Σε σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαν αγοραστεί από το Δημόσιο και τώρα θα διοχετευθούν μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Ποταμίτης ανέφερε ότι «εμείς ως Σύνδεσμος δεν φέρουμε καμία ένσταση να γίνει αυτό, αρκεί να μην προκύπτουν σοβαρά νομικά ζητήματα. Ως ΣΦΕΚ δεν θα φέρουμε κάποια ένσταση, ωστόσο εναπόκειται στην κάθε εταιρεία να αντιδράσει κατά τη δική της κρίση».
Με ραντεβού οι εμβολιασμοί στα Κέντρα
Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την 31η Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα φθάσει στην Κύπρο άλλη μια ποσότητα εμβολίων της γρίπης. Πρόκειται για 10.000 εμβόλια τα οποία θα διατεθούν και πάλι από τα Κέντρα Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας και η χορήγησή τους θα αρχίσει, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, εκτός απροόπτου στις 6 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, ύστερα από το χάος που παρατηρήθηκε στα Κέντρα Εμβολιασμών και την ταλαιπωρία που υπέστησαν δεκάδες ηλικιωμένα κυρίως άτομα κατά την προηγούμενη παραλαβή εμβολίων, αποφάσισε ότι πλέον οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα όλων των πόλεων και να προγραμματίζουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες αναμένεται ότι θα εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα και σωστά οι πολίτες.
Την ίδια ώρα, η ακαταστασία που παρατηρήθηκε φέτος με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης ύστερα και από την αδυναμία του εισαγωγέα να προμηθεύσει έγκαιρα το υπουργείο Υγείας με τις απαραίτητες ποσότητες, φαίνεται ότι πλέον αρχίζει να μπαίνει σιγά-σιγά σε τάξη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μεγαλύτερη παρτίδα εμβολίων για την εποχική γρίπη, γύρω στις 58.000 εμβόλια, αναμένεται ότι θα φθάσουν στην Κύπρο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και η χορήγησή τους θα αρχίσει μετά τις 15 του μήνα. Τα εμβόλια αυτά, τα οποία επίσης θα εισαχθούν από το υπουργείο Υγείας (όπως όλα τα εμβόλια) ωστόσο, με διαδικασίες οι οποίες θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες τα εμβόλια αυτά, θα διοχετευθούν στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας με τη συνεργασία βεβαίως του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Για να αποφευχθεί σπατάλη των εμβολίων αυτών, ο ΟΑΥ θα ενημερώσει έγκαιρα τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους για τον αριθμό των δικαιούχων, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες ενδείκνυται ο εμβολιασμός για τη γρίπη.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για τα άτομα άνω των 65 ετών τα οποία θα μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς άλλες διαδικασίες από τον προσωπικό τους γιατρό και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ενηλίκων και ανηλίκων), οι οποίες επίσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Συνολικά για φέτος, το υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό 78.000 ατόμων, τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend