Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δύο χρόνια Ποδηλατική Αστυνόμευση
Δύο χρόνια Ποδηλατική Αστυνόμευση

Δύο χρόνια Ποδηλατική Αστυνόμευση

Μόνο θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα, αλλά και οι επιδράσεις που έχει ο θεσμός της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, που εδώ και δυο περίπου χρόνια ισχύει στις παραλιακές πόλεις, ανάμεσά τους και η Λάρνακα.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Δημητρίου, υπεύθυνο της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, οι αστυνομικοί με τα ποδήλατα, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται από τους δημότες, κατά το προηγούμενο έτος είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: 1.642 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα αδικήματα, 498 γραπτές παρατηρήσεις, 36 γραπτές προειδοποιήσεις, 15 τροχαίες καταγγελίες, 97 υποθέσεις οδικής αστυνόμευσης (εντοπισμός οφειλετών, απλήρωτα εντάλματα και πρόστιμα), 15 κατακρατήσεις οχημάτων λόγω διάπραξης τροχαίων αδικημάτων και εννέα υποθέσεις που αφορούσαν παροχή βοήθειας σε πολίτες.

Σε άλλες εννέα περιπτώσεις το 2018 τα μέλη της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης στη Λάρνακα, εντόπισαν απολεσθείσα περιουσία πολιτών, δηλαδή αντικείμενα που τους έπεσαν ή ξέχασαν δημόσια και φρόντισαν ώστε να εντοπισθούν οι κάτοχοι και να τους επιστραφούν.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημητρίου, όσον αφορά στην πόλη της Λάρνακας οι περιπολίες των αστυνομικών-μελών της Υπηρεσίας Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, καλύπτουν όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου (λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες και Πιαλέ Πασά), καθώς και τις παρόδους του εμπορικού κέντρου της πόλης, που εφάπτονται κάθετα αυτού του παραλιακού μετώπου.

Θετικές επιδράσεις

Σχολιάζοντας τα θετικά σχόλια που φαίνεται να εκφράζονται από παράγοντες αλλά και τον απλό κόσμο στη Λάρνακα, όσον αφορά την παρουσία της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης στην πόλη από τον Σεπτέμβριο του 2017 που εφαρμόστηκε το μέτρο, ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η προσφορά της Υπηρεσίας δεν περιορίζεται μόνο στα στατιστικά στοιχεία πάταξης της εγκληματικότητας. Αλλά, επεκτείνεται και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κυρίως αφορά στο αίσθημα εμπέδωσης της ασφάλειας προς το κοινό.
Παράλληλα, με τη θετική συμβολή της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, στην περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων πολιτών – Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί με τα ποδήλατα, επεξήγησε, δεν είναι απρόσωποι. Κινούμενοι με ποδήλατα, έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα δημοτών, με φυσιολογικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη μεταξύ τους φιλικών σχέσεων. Π.χ. στη Λάρνακα, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, τα τρία μέλη της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης αυτή την περίοδο, είναι πλέον «ο Δημήτρης, ο Δαμιανός και ο Μάριος, οι αστυνομικοί με τα ποδήλατα».

Οι πολίτες, δηλαδή, είτε καταστηματάρχες είτε ακόμα και κάτοικοι ή τακτικοί θαμώνες των περιοχών τις οποίες οι αστυνομικοί καθημερινά διέρχονται με τα ποδήλατά τους, πλέον τους αναγνωρίζουν και τους καλούν με τα μικρά τους ονόματα. Άλλες φορές απλά για να τους χαιρετήσουν και άλλες για να τους αναφέρουν ένα πρόβλημα ή κάτι άλλο που πρόσεξαν να συμβαίνει στον δρόμο ή την περιοχή τους και θεωρούν σωστό να ενημερώσουν την Αστυνομία. Αυτή η σχέση που έχει αναπτυχθεί, συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου, είναι πολύ σημαντική και δίνει ακριβώς μιαν άλλη διάσταση στη σημασία της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, όσον αφορά στην εμπέδωση καλού κλίματος και εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης εφαρμόζεται εκτός από την Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί συγχρηματοδοτούμενη δράση από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της Υπηρεσίας φέρουν ειδικές στολές, πλήρη επιχειρησιακό εξοπλισμό (ζώνη, χειροπέδες, πιστόλι, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή) και μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες, παρατηρήσεις, παραπομπή παραπόνων σε αστυνομικούς σταθμούς και όλα τα υπόλοιπα αστυνομικά καθήκοντα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend