Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κυκλωνική κυκλοφορία από το απόγευμα – Τι να αναμένουμε
Κυκλωνική κυκλοφορία από το απόγευμα – Τι να αναμένουμε

Κυκλωνική κυκλοφορία από το απόγευμα – Τι να αναμένουμε

Κυκλωνική συμπεριφορά και όχι κυκλώνας με την κλασσική έννοια του όρου που γνωρίζουμε για έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην ανατολική Ασία, είναι το ασταθές βαρομετρικό σύστημα που θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου από το απόγευμα, εξηγεί ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Φίλιππος Τύμβιος. Μιλώντας στον Active ο κ. Τύμβιος ανέφερε πως ενώ τέτοια συστήματα συνήθως δημιουργούνται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης ή και δυτικότερα, αυτή τη φορά το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο συμβαίνει μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, πράγμα που είναι πολύ σπάνιο.

Ο κ. Τύμβιος εξήγησε ότι κάτω από την Κύπρο θα σχηματιστεί ένα βαρομετρικό σύστημα, το οποίο θα περιστρέφει τα νέφη προς την Κύπρο και λόγω ακριβώς αυτής της κυκλωνικής συμπεριφοράς από το απόγευμα θα αρχίσει να παρατηρείται έντονη βροχόπτωση, ενώ ενδεχομένως να εκδηλωθούν και ισχυροί άνεμοι.

Κληθείς να εξηγήσει πως συνδέεται αυτό το φαινόμενο με το omega block, ο κ. Τύμβιος αναφέρθηκε σε μια μετεωρολογική διάταξη, που είναι στάσιμη και εμποδίζει τις αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, οι οποίες συνήθως κινούνται από τα δυτικά, δηλαδή από τον Ατλαντικό και κατευθύνονται προς την Ασία. Με το omega block σταματά αυτή η κυκλοφορία και έτσι οι κρύοι άνεμοι που υπάρχουν στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, καταλήγουν πάνω από την θερμή και υγρή Μεσόγειο, με αποτέλεσμα αυτή η διάταξη να δημιουργεί αστάθεια με σύννεφα και καταιγίδες. Ο κ. Τύμβιος εξήγησε ότι το omega block είναι πολύ δυσκίνητο και θα παραμείνει για μέρες στην περιοχή μας, σπρώχνοντας αυτές τις αέριες μάζες προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση αστάθειας.

Ο κ. Τύμβιος ανέφερε επίσης ότι η κυκλωνική συμπεριφορά και το omega block συνδέονται μεταξύ τους, αφού ουσιαστικά το ένα φαινόμενο επιτρέπει στο άλλο να επεκταθεί. Από αυτό το σύστημα, λόγω του ότι κινείται και με πολύ αργό ρυθμό, αναμένεται να επηρεαστεί ολόκληρη η Κύπρος.

Πηγή: philenews

Send this to a friend