Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μαύρη τρύπα στο ΓεΣΥ – Παραιτούνται καθημερινά γιατροί
Μαύρη τρύπα στο ΓεΣΥ – Παραιτούνται καθημερινά γιατροί

Μαύρη τρύπα στο ΓεΣΥ – Παραιτούνται καθημερινά γιατροί

Μαύρη τρύπα για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία εξακολουθεί να αποτελεί το δημόσιο, αφού η καθημερινή φυγή γιατρών επισκιάζει τις θετικές εξελίξεις που καταγράφονται στην πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας και την ένταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων στο Σύστημα. 
Χθες, με αφορμή τις νέες παραιτήσεις γιατρών του δημοσίου, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας του ΟΚΥπΥ, Γιώργος Καροτσάκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΟΑΥ για τις αμοιβές που παραχώρησε κατόπιν πιέσεων από «οργανωμένα σύνολα» στους γιατρούς του ΓεΣΥ.
Από τα πυρά του δεν γλύτωσαν ούτε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος όπως είπε άσκησε πιέσεις και στο τέλος δεν συνεργάστηκε, αλλά ούτε και οι Συντεχνίες του δημοσίου, οι οποίες «με τη στάση τους απομακρύνουν τον κόσμο από τα δημόσια νοσοκομεία» και υποστήριξε ότι με την παρουσία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι υπάγονται σε κρατικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία, η αυτονόμηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Ο κ. Καροτσάκης προκάλεσε την αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ η οποία, όπως απάντησε ο πρόεδρός της Σωτήρης Κούμας, «δεν φιμώνεται από κανένα».
Τη στιγμή, όμως, που ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να συγκρατήσει τους γιατρούς του δημοσίου, ο ΟΑΥ καταβάλλει τις δικές του προσπάθειες προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή πρωτόκολλα και περιορισμούς για να αναχαιτίσει τις καταχρήσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται σε φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις.
Στα θετικά των εξελίξεων, σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ, η σημαντική αύξηση του αριθμού των γιατρών του ΓεΣΥ, οι οποίοι πλησιάζουν πλέον τους 1.600 και η ανακατανομή των δικαιούχων στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών. Σε ό,τι αφορά τον ΟΚΥπΥ, το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από Ελλαδίτες γιατρούς. Χθες, αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις 11 γιατρών, οι οποίοι προορίζονται για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
Σήμερα, πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα τα πουν στη Βουλή, αφού η Επιτροπή Υγείας θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του ΓεΣΥ.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend