Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι τρέχει με τα παιδικά εμβόλια;
Τι τρέχει με τα παιδικά εμβόλια;

Τι τρέχει με τα παιδικά εμβόλια;

Μπέρδεμα και αχρείαστες παρεξηγήσεις καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τους εμβολιασμούς των παιδιών από παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα και στον «Φ» έχουν γίνει αναφορές από γονείς ότι παιδίατροι του ΓεΣΥ τούς χρέωσαν για τη χορήγηση εμβολίου στο παιδί τους. 
Ο «Φ» επικοινώνησε τόσο με το υπουργείο Υγείας, το οποίο και είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια γενικά, όσο και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ζητώντας σχετικές διευκρινίσεις. Τα εμβόλια αγοράζονται μέσω της διαδικασίας των προσφορών από το υπουργείο Υγείας και διατίθενται στη συνέχεια στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ, όπως μας αναφέρθηκε, καλύπτει όλα τα εμβόλια τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα και αγοράζονται από το υπουργείο Υγείας. Οι παιδίατροι του ΓεΣΥ χορηγούν αυτά τα εμβόλια δωρεάν στα παιδιά/δικαιούχους του Συστήματος.
Στις περιπτώσεις που ο παιδίατρος προτείνει (έχει το δικαίωμα να το προτείνει) εμβόλιο εκτός εθνικού εμβολιαστικού σχήματος, τότε πρέπει να ενημερώσει εκ των προτέρων τους γονείς ότι θα επωμισθούν το κόστος. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο παιδίατρος επιθυμεί να χορηγήσει εμβόλιο το οποίο είναι αντίστοιχο εμβολίου το οποίο διατίθεται μέσω του ΓεΣΥ ή είναι διαφορετικής δύναμης,  πρέπει και πάλι να ενημερώσει τους γονείς ότι έχουν την επιλογή να διαλέξουν το εμβόλιο που βρίσκεται εντός Συστήματος και να μην πληρώσουν ή να επιλέξουν το εμβόλιο που ο γιατρός προτείνει και να πληρώσουν.
Στο υφιστάμενο εμβολιαστικό σχήμα δεν περιλαμβάνονται τα εμβόλια  για την ηπατίτιδα Α, την ανεμοβλογιά, τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, τον μηνιγγιτιδόκοκκο ACWY, και τον ροτα-ιό. Ωστόσο, έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση του Εθνικού Σχήματος και στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 θα καλύπτει και τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α, τον μηνιγγιτιδόκοκκο ACWY και την ανεμοβλογιά. Το Εθνικό Εμβολιαστικό Σχήμα καθορίζεται με βάση τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα παιδιά που εμβολιάζονται με τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της γρίπης για τα οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευση της εισαγωγής των απαραίτητων ποσοτήτων στην Κύπρο. Τα εμβόλια της γρίπης θα διατίθενται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δωρεάν μέσω των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ με διαδικασίες οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Όπως ανέφερε στον «active» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, «καταβάλλονται προσπάθειες για να έρθουν στην Κύπρο ικανοποιητικές ποσότητες ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των δικαιούχων μας που πρέπει να εμβολιαστούν». Ο Οργανισμός, πρόσθεσε ο κ. Τσινωντίδης «είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Υγείας και σύντομα θα ενημερωθούν και οι γιατροί και οι δικαιούχοι σχετικά».
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend