Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ο αστυνομικός «σύγκοψε» πλαστοπροσωπία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας
Ο αστυνομικός «σύγκοψε» πλαστοπροσωπία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

Ο αστυνομικός «σύγκοψε» πλαστοπροσωπία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας

Με μοναδικό στοιχείο την εντύπωση για πλαστοπροσωπία, την οποία σχημάτισε ένας αστυνομικός, κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, Γάλλος υπήκοος οδηγήθηκε στο Δικαστήριο και κρατείτο ως υπόδικος για περίπου τέσσερις μήνες. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε τον κατηγορούμενο, αφού έκρινε πως δεν αποδεικνυόταν καν εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του.
Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, όταν ανακρίθηκε, ισχυρίστηκε ότι ήρθε στην Κύπρο μερικές ημέρες προηγουμένως για να εργαστεί στον τομέα των ηλεκτρολογικών ή και σε κάποιο εστιατόριο και διέμενε σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας.  Όταν πληροφορήθηκε από την Αστυνομία ότι στο διαβατήριο που αυτός παρουσίασε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας υπάρχει φωτογραφία άλλου προσώπου και όχι η δική του εκείνος απάντησε: «Είναι δικό μου το έγγραφο».
Το διαβατήριο εξετάστηκε από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι ήταν γνήσιο. Οι υποψίες ήταν ότι αποκτήθηκε από τις Γαλλικές Αρχές με παράνομο τρόπο.
Η Δικαστής που επιλήφθηκε της υπόθεσης ανέφερε στην απόφασή της ότι «στην παρούσα υπόθεση, κρίνοντας τη μαρτυρία που προσκομίστηκε αντικειμενικά και μάλιστα στο απώγειό της, αυτό το οποίο υπάρχει ενώπιόν μου είναι μαρτυρία του αστυνομικού ότι υπάρχουν οφθαλμοφανείς διαφορές ανάμεσα στο πρόσωπο του κατηγορούμενου και τη φωτογραφία που υπάρχει στο διαβατήριο που κατείχε ο κατηγορούμενος.
Στη βάση αυτών των οφθαλμοφανών διαφορών, δηλαδή αυτών που ο μάρτυρας ήταν σε θέση να αντιληφθεί με γυμνό μάτι, χωρίς οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό έλεγχο, στηριζόμενος στην πείρα και εκπαίδευση βάσει σεμιναρίων για επιθεώρηση των διαβατηρίων, του δημιουργήθηκαν «υποψίες» που στο τέλος αυτός «θεώρησε» ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να παραστήσει τον εαυτό του για άλλο πρόσωπο. Επισημαίνω, όμως, ότι δεν έχει δώσει, ο εν λόγω αστυνομικός, οποιαδήποτε μαρτυρία που να μπορεί να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος είναι άλλο πρόσωπο».
Υπό αυτά τα δεδομένα κρίθηκε πως δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία πλαστοπροσωπίας. Το Δικαστήριο αθωώνοντας τον κατηγορούμενο προέβη και σε ένα καταληκτικό σχόλιο. Υπέδειξε ότι «σε κανένα στάδιο της διερεύνησης που έκανε η Κυπριακή Αστυνομία, δεν φωτογραφήθηκε από ειδικό αστυνομικό φωτογράφο ο κατηγορούμενος, έτσι ώστε να σταλούν οι φωτογραφίες του στη Γαλλική Ιντερπόλ, για να τοποθετηθεί εκείνη αν διαφέρει από το πρόσωπο προς το οποίο οι Γαλλικές Αρχές εξέδωσαν το συγκεκριμένο διαβατήριο. Η αλληλογραφία μεταξύ Κυπριακής Ιντερπόλ και Γαλλικής Ιντερπόλ περικλείει μόνο το φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του κατηγορούμενου και αντίστοιχο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου που εξέδωσαν οι Γαλλικές αρχές στο όνομα K. L., τα οποία δύο φωτοαντίγραφα ταιριάζουν μεταξύ τους».
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend