Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αεροδρόμιο Λάρνακας: Μπλόκο στην πώληση κι εξαγωγή χαλλουμιών «μαϊμού»
Αεροδρόμιο Λάρνακας: Μπλόκο στην πώληση κι εξαγωγή χαλλουμιών «μαϊμού»

Αεροδρόμιο Λάρνακας: Μπλόκο στην πώληση κι εξαγωγή χαλλουμιών «μαϊμού»

Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην αγορά χαλλουμιού μετά τη δημιουργία ειδικής μονάδας διαχείρισης των εμπορικών σημάτων κάτω από την άμεση εποπτεία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εμπορίου. Δύο φορτία με χαλλούμια που προορίζονταν για εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ρουμανία) και τρίτες χώρες (Μπαχρέιν), δεσμεύτηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τις αρμόδιες Αρχές και θα προχωρήσουν τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα εναντίον των εμπόρων. 
Ουσιαστικά το υπουργείο Εμπορίου ενισχύει τους ελέγχους της ποσόστωσης του γάλακτος και της γαλακτόσκονης και δεν επιτρέπει την πώληση στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό, προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και βάρος, διπλωμένο ή αδίπλωτο, αλλά κυρίως χαλλούμια με γεύσεις και αρώματα, όπως τσίλι, βασιλικός και πιπέρι, λάιτ και ντιλάκτ. Χαλλούμια ουσιαστικά που παρασκευάζονται εκτός προτύπου.
Μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και στην εγχώρια αγορά και αποστέλλονται προειδοποιητικές επιστολές στους τυροκόμους που παρασκευάζουν προϊόντα τα οποία δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη μετά την ακύρωση του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα για τα σήματα του χαλλουμιού κάτω από τον γενικό διευθυντή, η οποία αποτελείται από εντελώς καινούρια πρόσωπα. Εξήγησε ότι η Μονάδα αυτή έχει καταρτίσει πρόγραμμα δράσεων όσον αφορά την κυπριακή αγορά και την αγορά εξωτερικού. Πριν μερικούς μήνες, πρόσθεσε, έγιναν έλεγχοι στην αγορά και στάληκαν επιστολές στους εμπόρους να τηρούν το πρότυπο του χαλλουμιού.
Επισημαίνεται ότι για να ξεκαθαρίσει το θέμα του χαλλουμιού, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία κατοχύρωσης του προϊόντος ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης που εκκρεμεί στην Κομισιόν από τον Ιούλιο του 2014. Με την κατοχύρωση δεν θα έχουν ουσία οι νομικές διαδικασίες που αφορούν την προστασία των εμπορικών σημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ούτε και κατά του κοινοτικού σήματος.
Στο υπουργείο Εμπορίου έχουν την ισχυρή θέση ότι οι ενέργειες των εμπόρων που προσπαθούν να καταργήσουν τα εμπορικά σήματα αποσκοπούν στο να αφεθεί το χαλλούμι να καταστεί ένα προϊόν generic με δυνατότητες παραγωγής οπουδήποτε στον κόσμο.
Σε μια άλλη εξέλιξη, έχει ετοιμαστεί με εντολή «ομάδας ενδιαφερομένων μερών», στην οποία συμμετέχουν τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι (εκπρόσωποι των αιτητών του υφιστάμενου φακέλου για καταχώρηση ως ΠΟΠ) έκθεση αναφορικά με την καταχώρηση του προϊόντος χαλλούμι ως προϊόν ποιότητας σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί προϊόντων ποιότητας.
Ο Σύμβουλος Μελετητής έχει δώσει ένα σενάριο πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν σε περίπτωση που δεν γίνει καμία ενέργεια, αναμονή έγκρισης του φακέλου και υποβολή αιτημάτων τροποποίησης επί ουσιαστικών θεμάτων και απόσυρση και υποβολή νέου φακέλου.
Πηγή: Φιλελεύθερος/  Άγγελος Νικολάου    

Send this to a friend