Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προς πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας
Προς πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Προς πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Η απόφαση για τιμή χρέωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς -αντί η πλήρης κατάργησή της- σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση της, μόνο προβλήματα δημιουργεί αφού όπως φαίνεται τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους καταλήγουν στις τσέπες των εμπόρων και είναι άγνωστο κατά πόσο προβαίνουν σε δράσεις, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Επιπλέον, κατά τη χθεσινή εξέταση του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμου, σε ό,τι αφορά την ευθύνη των οικονομικών παραγόντων (εισαγωγών και κατασκευαστών) για την ανάληψη του κόστους διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία είναι άδικη και ετεροβαρής προς τους κατασκευαστές-εισαγωγείς πλαστικών σακουλών.
Και αυτό γιατί για σκοπούς ευκολίας και καλύτερου ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ανάληψη του κόστους διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς μεταφέρθηκε στους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές και όχι στους εμπόρους. Κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος διαπιστώθηκε ότι το κόστος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας θα έπρεπε να επιβάλλεται στις τσάντες που διατέθηκαν στους καταναλωτές, και όχι στη συνολική ποσότητα που προμηθεύτηκε ένα σημείο πώλησης.
Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του θέματος υιοθέτησε την πρόταση που υποβλήθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Πλαστικών Κύπρου για αναστολή της ισχύος της σχετικής πρόνοιας για τα έτη 2018 και 2019, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί εκ νέου το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εισηγήθηκε όπως ανασταλεί προσωρινά η εν λόγω πρόνοια και να τύχει εφαρμογής από την 1/1/2020, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε τα προβλήματα θα έχουν επιλυθεί με πρωτοβουλία του Τμήματος Περιβάλλοντος και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ο ίδιος έκανε λόγο για πρόβλημα με αρνητικές παρενέργειες, αφού το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας αναλαμβάνουν οι εισαγωγείς και οι κατασκευαστές και όχι οι έμποροι.
Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο των περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς) (Τροποποιητικοί) μέχρι και τις 29/7/2019 όπου υπάρχει πρόταση για τροποποίηση με στόχο την πλήρη απαγόρευση της διάθεσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης.
Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος έχει παρατηρηθεί μείωση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς γύρω στο 80% κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νομοθεσίας για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσής της.
Αναφερόμενος στην πρόταση για αναστολή της υποχρέωσης των κατασκευαστών να καταβάλουν το κόστος διαχείρισης, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι θα προκληθεί χάος αφού θα πρέπει χιλιάδες λιανοπώλες να συμβληθούν με την Green Dot για να πληρώνουν τέλος και όχι ο μικρός αριθμός των κατασκευαστών.
Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση για πλήρη κατάργηση θα επιλυθούν και τα προβλήματα που προκύπτουν με την κακή χρήση της νομοθεσίας, εφόσον η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Οικονομικών δεν υιοθέτησε την πρόταση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, ώστε να αποδίδονται από τους εμπόρους τα ποσά που αναλογούν στα σακούλια που διαθέτουν στους καταναλωτές.
Για την απουσία του μηχανισμού αυτού ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, επέκρινε το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία Ειδικού Ταμείου έτσι ώστε τα χρήματα να αξιοποιούνται για εκδηλώσεις στο περιβάλλον γενικότερα, θα ήταν η λύση στην αταξία που υπάρχει σήμερα.
Όπως εξήγησε, σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας αφού κάποιοι συλλέγουν 6 σεντ ανά σακούλα χωρίς τα χρήματα να αποδίδονται για σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες της Επιτροπής ότι το περιβαλλοντικό τέλος της λεπτής πλαστικής σακούλας αποτελεί αποκλειστικά έσοδο του εμπόρου, αντί για ανταποδοτικό τέλος μέσα από τη διοργάνωση εκστρατειών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Η θέση της Green Dot
Σε σχέση με την υποχρέωση των κατασκευαστών και εισαγωγέων πλαστικών σακουλών να καταβάλουν το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων στην Green Dot, ο Γ.Δ. της Οργάνωσης Μάριος Βραχίμης ανέφερε ότι είναι πιο πρακτικό να έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν τέλη στην Green Dot 10 εταιρείες, αντί 10.000 εταιρείες λιανέμποροι που δεν δηλώνουν την πλαστική σακούλα. Όπως εξήγησε η σακούλα θεωρείται συσκευασία στο σημείο πώλησης εφόσον γεμίζεται με προϊόντα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται προϊόν.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου αναφερόμενη στο αίτημα για αναβολή διερωτήθηκε τι θα εξυπηρετήσει και επισήμανε ότι θα πρέπει να παραμείνει η ευθύνη όπως είναι σήμερα η νομοθεσία μέχρι και την πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας.
Για στρέβλωση ανταγωνισμού μιλούν οι βιομήχανοι
Άδικη και ετεροβαρής προς τους κατασκευαστές και εισαγωγείς πλαστικών σακουλών χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Πλαστικού την πρόνοια του άρθρου 9 του νόμου περί Συσκευασιών και Αποβλήτων. Νοείται ότι το κόστος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς αναλαμβάνεται από τους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η τροποποίηση που επήλθε στον νόμο το 2017, ανατρέπει την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» και την αρχή της αναλογικότητας.
Επισημαίνει ότι εισάγει διάκριση σε βάρος συγκεκριμένης συσκευασίας και προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό, σε σχέση με άλλης μορφής υλικών συσκευασίας, ακόμη και έναντι της ίδιας της πλαστικής σακούλας μεταφοράς, αφού για όσες πλαστικές σακούλες μεταφοράς δεν ανήκουν στην κατηγορία «λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς» το κόστος διαχείρισης αναλαμβάνεται στην αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μια πλαστική σακούλα μεταφοράς με βάση την ερμηνεία που δίδεται στον νόμο, είναι εξορισμού επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία, ασχέτως αν είναι μικρότερης διάρκειας ζωής, άρα το κόστος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας καταβάλλεται όταν η σακούλα πάψει να χρησιμοποιείται. Ο κατασκευαστής / εισαγωγέας δεν μπορεί να γνωρίζει πότε μια σακούλα θα πάψει να χρησιμοποιείται από τον καταναλωτή που την αγόρασε, ώστε αντίστοιχα να καταβάλει και το κόστος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας.
Πηγή: philenews.com

Send this to a friend