Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ιατρικό θαύμα ζωής: Γεννήθηκε μωρό από μήτρα αποθανόντα δότη
Ιατρικό θαύμα ζωής: Γεννήθηκε μωρό από μήτρα αποθανόντα δότη

Ιατρικό θαύμα ζωής: Γεννήθηκε μωρό από μήτρα αποθανόντα δότη

Η μήτρα, από αποθανόντα δότη, μεταμοσχεύθηκε στη μητέρα στα τέλη του 2017.

Για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες (και για δεύτερη φορά παγκοσμίως) γεννήθηκε μωρό από μήτρα που μεταμοσχεύτηκε στη μητέρα από αποθανόντα δότη.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με καισαρική τομή. Η μήτρα, από αποθανόντα δότη, μεταμοσχεύθηκε στα τέλη του 2017. Στα τέλη του 2018, η 30χρονη μητέρα έμεινε έγκυος μέσω εξωσωματικής.

“Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ένα καλύτερη έκβαση. Όλα πήγαν υπέροχα με τον τοκετό. Μητέρα και μωρό χαίρουν άκρας υγείας” δήλωσε την ειδικό μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής, Ούμα Πέρνι της Cleveland Clinic. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τοκετός αυτός έλαβε χώρα στο πλαίσιο έρευνας: Το πεδίο της μεταμόσχευσης της μήτρας εξελίσσεται ταχύτατα και είναι συναρπαστικό να δούμε ποιες είναι οι επιλογές για τις γυναίκες στο μέλλον” πρόσθεσε.

Η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα της Cleveland Clinic έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε πέντε μεταμοσχεύσεις μήτρας. Τρεις εξ αυτών κρίθηκαν επιτυχείς και οι άλλες δύο οδήγησαν σε υστερεκτομή. Ήδη Δυο υποψήφιες μητέρες βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για τη μεταμόσχευση εμβρύου.

Σε αντίθεση με παρόμοιες ερευνητικές προσπάθειες στις ΗΠΑ, το πρωτόκολλο της Cleveland Clinic απαιτεί η μεταμοσχευμένη μήτρα να προέρχεται από αποθανόντα δότη, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να αφαιρεθεί το μόσχευμα από έναν ζωντανό δότη.

Send this to a friend