Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο έλεος της διάβρωσης οι παραλίες Περβολιών – Μαζωτού
Στο έλεος της διάβρωσης οι παραλίες Περβολιών – Μαζωτού

Στο έλεος της διάβρωσης οι παραλίες Περβολιών – Μαζωτού

Στο οικονομικό και συγκεκριμένα στην έλλειψη κονδυλίων σκαλώνει το έργο κατασκευής άλλων εννέα κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο Περβολιών – Μαζωτού, προκειμένου να σταματήσει η διάβρωση της παραλίας από τη θάλασσα. Μια διάβρωση που συνεχίζεται επικίνδυνα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών αρχών τα τελευταία χρόνια στην κοινότητα Περβολιών η θάλασσα «έφαγε» 15-20 μέτρα αμμώδους ακτής.

Ο γραμματέας του Κ.Σ. Περβολιών Χριστόφορος Παντελή επιβεβαίωσε ότι ζητούνται επειγόντως πόροι για να γίνει κατορθωτή η κατασκευή των εννέα κυματοθραυστών που θεωρούνται αναγκαίοι, αφού οι έξι κυματοθραύστες που ήδη έχουν κατασκευαστεί δεν είναι αρκετοί για να σταματήσει η διάβρωση.

Σύμφωνα με τον κ.Παντελή, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το κόστος για τους εννέα καινούργιους κυματοθραύστες, που προορίζονται να κατασκευαστούν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φάρου Περβολιών μέχρι τον Μαζωτό, θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς για το Κ.Σ. Περβολιών, δεν υπάρχει πρόνοια για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (όπως έγινε με την κατασκευή των πρώτων έξι κυματοθραυστών) όσον αφορά επιπρόσθετα έργα προστασίας της παραλίας. Ως εκ τούτο, το πιο πάνω κονδύλι θα πρέπει να το καταβάλει το κράτος μαζί με το κοινοτικό συμβούλιο. «Για να κατασκευαστούν οι εννέα κυματοθραύστες η κοινότητα θα πρέπει να πληρώσει το 50% του κόστους.

Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιπρόσθετη συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουμε το ποσό των δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ και τα υπόλοιπα το κράτος. Τόσα χρήματα δεν διαθέτουμε. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα ζητήσουμε συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, έτσι ώστε να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα μαζί της και να προσπαθήσουμε να εξεύρουμε κάποιους πιο ευνοϊκούς, για το κοινοτικό μας συμβούλιο, τρόπους πληρωμής. Το έργο επείγει να γίνει, διότι η διάβρωση συνεχίζεται με επικίνδυνους ρυθμούς, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πόροι», σημείωσε ο κ.Παντελή.

Ο Γραμματέας του Κ.Σ. Περβολιών υπενθύμισε ότι η κοινότητά του είναι μια ευάλωτη περιοχή εξαιτίας της λειτουργίας του αεροδρομίου Λάρνακας σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την οικιστική περιοχή, πάνω από το χωριό εκτελούνται καθημερινά γύρω στις 100-120 πτήσεις αεροσκαφών, γι’ αυτό και πιστεύει πως ως αντιστάθμισμα τα Περβόλια δικαιούνται μεγαλύτερη επιχορήγηση από το κράτος για το έργο των κυματοθραυστών.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend