Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε σκουπιδότοπους μετατράπηκαν τα Πράσινα Σημεία στην επαρχία Λάρνακας, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Διαχείρισης της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κόσιης (ΧΥΤΥ Κόσιης) να διακόψει το συμβόλαιο του εργολάβου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΥ Κόσιης, δήμαρχος Αραδίππου κ. Ε. Ευαγγελίδης, κατήγγειλε ότι οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο ο εργολάβος που ανέλαβε τα Πράσινα Σημεία διαχειρίζεται τ’ ανακυκλώσιμα υλικά, αφού, όπως είπε, τα σημεία αυτά έχουν καταντήσει… σκουπιδότοποι.

Ανέφερε ότι έχουν δοθεί αρκετές προειδοποιήσεις στον εργολάβο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους του. Για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιο μαζί του.

Θυμίζουμε, ότι η υπογραφή των συμβολαίων με τον συγκεκριμένο εργολάβο έγινε τον Μάιο του 2018 και αυτός παρέλαβε τα Πράσινα Σημεία δύο μήνες αργότερα, δηλαδή τον Ιούλιο.

Παράλληλα, το Συμβούλιο μελετά τρόπους διαχείρισης του μεγάλου όγκου ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχουν στα Πράσινα Σημεία».Τα Πράσινα Σημεία στην επαρχία Λάρνακας είναι επτά, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών είναι στοιβαγμένοι εκεί.

Σύμφωνα με τον Ε. Ευαγγελίδη, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Πράσινα Σημεία στους Δήμους Αραδίππου, Δρομολαξιάς – Μενεού και Αθηένου και στις κοινότητες Πυργών και Αναφωτίας.

 Για επίλυση του προβλήματος, το Συμβούλιο ήδη βρίσκεται σ’ επαφή με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

 

Λεπτομερείς γεωλογικές διερευνήσεις γίνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της επαρχίας Λάρνακας, με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλων περιοχών για καθαρισμό τους ως νέες λατομικές ζώνες. Έπειτα από ερωτήματα βουλευτών, που ζήτησαν κοινοβουλευτική ενημέρωση για το ζήτημα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε απαντητική του επιστολή, αναφέρει ότι η ανάγκη δημιουργίας νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Λάρνακας προέκυψε από τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της μελέτης για την «Στρατηγική για Αειφόρο Λατομική και Μεταλλευτική Ανάπτυξη της Κύπρου 2001-2025», που ολοκληρώθηκε το 2004. 

Οι εισηγήσεις της εν λόγω μελέτης αξιολογήθηκαν και υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης των Ορυκτών Πόρων, η οποία ανέλαβε την προώθηση της υλοποίησής τους. Με βάση τα πιο πάνω, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης εκπόνησε γεωλογικές επισκοπήσεις, μέσω των οποίων ερευνήθηκαν διάφορες εναλλακτικές περιοχές.

Στην επαρχία Λάρνακας, τα υφιστάμενα λατομεία είναι χωροθετημένα σε περιοχές με εμφανίσεις διαβασικού πετρώματος, όπου συνυπάρχουν κι εμφανίσεις προσκεφαλοειδών λαβών, που είναι ακατάλληλες για παραγωγή αδρανών υλικών.  Ως εκ τούτου είναι αδύνατη η συνεχής και απεριόριστη επέκταση των υφιστάμενων λατομείων.  Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακατάλληλου πετρώματος και συνεπώς μεγάλες επιφανειακές αποκαλύψεις για την παραγωγή των αναγκαίων από τη βιομηχανία εξορυκτικών προϊόντων.  Έχουν επιλεγεί τρεις περιοχές για περαιτέρω έρευνα, οι οποίες βρίσκονται η πρώτη εντός των ορίων της Βαβατσινιάς, η δεύτερη εντός των ορίων του Δήμου Λευκάρων και η τρίτη εντός των ορίων της κοινότητας Δελίκηπου. Ο κ. Καδής διαβεβαιώνει ότι τηρούνται πλήρως όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για εξασφάλιση στην οικοδομική βιομηχανία των αναγκαίων ορυκτών πόρων για παραγωγή σκύρων, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. 

 

Send this to a friend