13 χρόνια για ένα γεφύρι…
Εδώ και 13 χρόνια προγραμματίζεται η αναπαλαίωση της παλαιάς γέφυρας του Αλεθρικού, χωρίς ακόμα να ξεκινήσει το έργο…
Σ’ ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητεί κοινοβουλευτική ενημέρωση για το πού βρίσκεται η μελέτη για αναπαλαίωση του τρικάμαρου γεφυριού της κοινότητας και πότε υπολογίζεται να ξεκινήσει το έργο.
Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2019, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι το έργο αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας και τοπιοτέχνισης του παρακείμενου χώρου στο Αλεθρικό ξεκίνησε να σχεδιάζεται… το 2006, κατόπιν ανάθεσης μέσω διαγωνισμού από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.
Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού εξασφαλίστηκε πολεοδομική έγκριση τον Ιούλιο του 2009 και το έργο προτάθηκε για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθεί μ’ ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους, χωρίς όμως να περιληφθεί τελικά στα χρηματοδοτούμενα έργα από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων.
Ο ΥΠΕΣ προσθέτει ότι από το 2016 καταβάλλονται προσπάθειες για προγραμματισμό υλοποίησης του έργου και στο πλαίσιο αυτό έγινε κατορθωτό να ενταχθεί στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό της κοινότητας, που υλοποιείται μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης για επικαιροποίηση των μελετών που εκπονήθηκαν το διάστημα 2007-2009 καθώς και για την εκπόνηση επιπρόσθετων μελετών που απαιτούνται (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υδρολογική μελέτη), παρατηρήθηκε καθυστέρηση στον προγραμματισμό προσφοροδότησης του έργου.
Ο κ.Πετρίδης σημειώνει ότι την περίοδο αυτή οι τεχνικές υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Λ/κας είναι σ’ επαφή με τους μελετητές του έργου για ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων κι πρόσθετων μελετών, προκειμένου να παραπεμφθούν στην πολεοδομική αρχή για εξασφάλιση νέας πολεοδομικής έγκρισης. «Θα καταβληθεί προσπάθεια για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και για την ετοιμασία των όρων διαγωνισμού, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη και ανάθεση υλοποίησης του έργου εντός του 2020.
Η εκτίμηση δαπάνης του έργου το 2010 ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο ευρώ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε 12 μήνες.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ