Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εννέα χωριά της ορεινής Λάρνακας αποκτούν πλέον ταυτότητα
Εννέα χωριά της ορεινής Λάρνακας αποκτούν πλέον ταυτότητα

Εννέα χωριά της ορεινής Λάρνακας αποκτούν πλέον ταυτότητα

Ταυτότητα ως τα «Μελισσοχώρια της Κύπρου», αποκτούν οι ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας. Και αυτό, διότι έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα μελισσοκομεία και ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών συγκεντρώνονται στις υπό αναφορά περιοχές.

Το γεγονός αυτό έθεσε τη βάση για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Δρόμοι του Μελιού» οι κοινότητες Οράς, Λάγιας, Οδού, Βάβλας, Μελίνης, Κάτω Δρυ, Βαβατσινιάς, Αγίων Βαβατσινιάς και Κάτω Λευκάρων.

Η πρωτοβουλία φαίνεται να αγκαλιάζεται από τις τοπικές αρχές, τους επαγγελματίες της περιοχής και τους εμπλεκόμενους φορείς της μελισσοκομίας και του τουρισμού, οι οποίοι συλλογικά εργάστηκαν με κοινή επιδίωξη την καθιέρωση των προαναφερόμενων κοινοτήτων ως τα «Μελισσοχώρια» της Κύπρου.

Σύμφωνα με την λειτουργό της εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Νανά Ασμένη Παύλου, δεν είναι μόνο η πρωτιά στην παραγωγή μελιού και ο τίτλος που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταυτότητας. Είναι και οι δράσεις που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί και οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω λίαν συντόμως. Πρωτίστως, δημιουργήθηκε λογότυπο και θα τοποθετηθεί ως πινακίδα στις εισόδους των «Μελισσοχωριών» που θα γράφουν «Honey Villages», ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και μελισσοκομικές διαδρομές και μονοπάτια της φύσης, που θ’ αναδεικνύουν τα μελισσοκομικά φυτά. Στην Οδού θα δημιουργηθεί επιπρόσθετα και μια διαδραστική διαδρομή με την ονομασία «Το Ταξίδι της Γνώσης της Μέλισσας». Επίσης, η κ.Παύλου είπε ότι θα γίνει φύτευση μελισσοκομικών φυτών και θα δημιουργηθούν, εντός των κοινοτήτων, μικρά πάρκα με χλωρίδα που προσελκύει τις μέλισσες. Ακόμα, προγραμματίζεται η κατασκευή δικτύου ξενοδοχείων μελισσών, με την τοποθέτηση ενός «ξενοδοχείου» σε κάθε μελισσοχώρι φτιαγμένο με υλικά από το κάθε  χωριό (παλιές πόρτες, καλάμια, αποξηραμένα βότανα κ.α.). Ήδη ολοκληρώθηκαν στην Οδού και στην Ορά και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν και στα υπόλοιπα επτά χωριά.

Επιπρόσθετα, στην Ορά δημιουργήθηκε κι ένα μικρό ξενοδοχείο μελισσών για κάθε σπίτι, με τη συμμετοχή όλου του χωριού κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ.

Τέλος, προγραμματίζονται ετήσια φεστιβάλ και άλλες δραστηριότητες που θα προβάλλουν την παραγωγή μελιού στις υπό αναφορά κοινότητες.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend