Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτσι μπορείτε να εγγραφείτε στο ΓΕΣΥ και να επιλέξετε προσωπικό ιατρό
Έτσι μπορείτε να εγγραφείτε στο ΓΕΣΥ και να επιλέξετε προσωπικό ιατρό

Έτσι μπορείτε να εγγραφείτε στο ΓΕΣΥ και να επιλέξετε προσωπικό ιατρό

Η ώρα του ΓΕΣΥ πλησιάζει και πλέον όλοι οι δικαιούχοι, δηλαδή οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου, πρέπει να πράξουν αυτό που χρειάζεται, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Συστήματος Υγείας.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ, που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η εγγραφή των δικαιούχων
Εκείνο που προέχει τώρα, για να μπορεί κάποιος να λαμβάνει τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας εντός ΓΕΣΥ, είναι η εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ και κατόπιν η εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού, διαδικασία η οποία γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων με τέσσερα πολύ απλά βήματα:

-Δημιουργία λογαριασμού χρήστη: Μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΣΥ (www.gesy.org.cy), ο χρήστης δημιουργεί ηλεκτρονικό λογαριασμό και στη συνέχεια τον ενεργοποιεί μέσω e-mail που θα αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα δηλώσει.

-Σύνδεση στην Πύλη Δικαιούχων & Εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ: Αφού γίνει η σύνδεση μέσω του λογαριασμού χρήστη που έχει δημιουργηθεί, ακολουθούν οι οδηγίες βήμα προς βήμα για εγγραφή, πεδία στα οποία πρέπει να συμπληρωθούν τα δημογραφικά στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, κλπ). Ακολουθεί η ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

-Αναζήτηση και επιλογή προσωπικού ιατρού:Αφού γίνει η εγγραφή στο Μητρώο και πλέον ο χρήστης έχει πρόσβαση στην Πύλη Δικαιούχων, πρέπει να αποστείλει ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού της επιλογής του, τον οποίο θα εντοπίσει μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα.

Εφόσον ο προσωπικός ιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθεί σχετικά και ο χρήστης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων.

Γίνεται και με επίσκεψη η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι μετά την εγγραφή στο Μητρώο, η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψης στον προσωπικό ιατρό της επιλογής του χρήστη, νοουμένου ότι συμμετέχει στο ΓΕΣΥ.

Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα αναζητήσει ηλεκτρονικά τον χρήστη στο Μητρώο Δικαιούχων και αφού τον εντοπίσει θα τον εγγράψει στον κατάλογό του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι κατά την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό, θα ζητηθεί η επίδειξη εντύπου ή προσωπικού εγγράφου, όπως είναι η ταυτότητα, για σκοπούς ταυτοποίησης.

Αυτό, όπως διευκρινίζει ο ΟΑΥ, είναι κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψη σε συμβεβλημένο με το ΓΕΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας και μάλιστα θα ζητηθεί επίσης να υπογραφεί από κοινού με τον προσωπικό ιατρό το «Έντυπο αμοιβαίας αποδοχής».

Βήμα προς βήμα η διαδικασία εγγραφής
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, το πρώτο βήμα για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ, είναι η υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος εγγραφής, με ένα από τους εξής τρόπους:

-Αυτοπροσώπως: Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού του χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων.

-Μέσω τρίτων προσώπων: Αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να εγγραφεί μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία διαθέτουν ήδη ενεργοποιημένο λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων δεδομένου ότι η εν λόγω διαδικασία γίνεται με τη συγκατάθεσή του.

-Μέσω του προσωπικού ιατρού: Ο κόσμος μπορεί επίσης να εγγραφεί μέσω επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό της επιλογής του που συμμετέχει στο ΓΕΣΥ.

Ποιοι γιατροί έχουν

συμβληθεί με το ΓΕΣΥ
Ένα από τα πρώτιστα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για να κάνει και τις επιλογές του, είναι οι κατάλογοι με τους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ.

Ο εν λόγω κατάλογος θα καταχωρηθεί και θα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΓΕΣΥ (www.gesy.org.cy).

Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν το Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓΕΣΥ στον αριθμό 17000.

Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα συμπληρώσει το ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων εκ μέρους του πολίτη.

Ξεχωριστά για το κάθε μέλος

η εγγραφή στο Μητρώο
Στο ενημερωτικό έντυπο και στο ερώτημα για το πώς διεξάγεται η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ των μελών μιας οικογένειας, ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι για κάθε άτομο πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, από το λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων μπορεί να υποβληθούν τα αιτήματα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι οδηγίες
-Επιλογή «Διαχείριση Αιτημάτων Εγγραφής».

-Υποβολή νέου αιτήματος εγγραφής στη βάση των οδηγιών που εμφανίζονται.

Η εγγραφή των παιδιών
Σημειώνεται πως για τα παιδιά με κυπριακή υπηκοότητα, εάν ο γονέας είναι εγγεγραμμένος πριν από το παιδί, κατά τη διάρκεια της εγγραφής του παιδιού θα εμφανίζονται τα στοιχεία του.

Αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο πρώτο, οι γονικές λεπτομέρειες θα συμπεριληφθούν αυτόματα στο αρχείο του παιδιού μόλις εγγραφεί ο γονέας.

Ο ΟΑΥ συμβουλεύει μάλιστα σε ότι αφορά στα παιδιά που δεν έχουν κυπριακή υπηκοότητα, να εγγραφεί πρώτα ο γονέας.

Με τον τρόπο αυτό, όταν ο γονέας υποβάλει αίτημα εγγραφής για το παιδί του μπορεί να αναζητήσει τα στοιχεία του και, μόλις ανακτηθούν, θα εμφανιστούν στο αρχείο του παιδιού.

Διαφορετικά, εάν το παιδί είναι εγγεγραμμένο πρώτα και ο γονέας αργότερα, οι γονικές λεπτομέρειες μπορούν να εισαχθούν μόνο από τον προσωπικό ιατρό του παιδιού.

Send this to a friend