Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Το ΓεΣΥ είναι στο χέρι των πολιτών»- Στη Λάρνακα, δύο νοσοκομεία ιδιωτικά βρίσκονται στη διαβούλευση.
«Το ΓεΣΥ είναι στο χέρι των πολιτών»- Στη Λάρνακα, δύο νοσοκομεία ιδιωτικά βρίσκονται στη διαβούλευση.

«Το ΓεΣΥ είναι στο χέρι των πολιτών»- Στη Λάρνακα, δύο νοσοκομεία ιδιωτικά βρίσκονται στη διαβούλευση.

«Η κοινωνία τελεί υπό εκβιασμό», αναφέρει σε μακροσκελή γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κουλούμας, ο οποίος καλεί τους πολίτες να «κλείσουν τα αφτιά στις σειρήνες» και να κατανοήσουν ότι η επιτυχία του Γενικού Συστήματος Υγείας «είναι στο χέρι όλων εμάς των πολιτών». 

«Το επόμενο διάστημα να περιμένετε μόνο επιθέσεις κατά του Συστήματος. Αυτό είναι δεδομένο. Σε όλες τις χώρες, το ίδιο συνέβη», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Στη διάθεσή μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα έχουμε πέραν των 1.200 γιατρών. Αν εμείς επιλέξουμε να προτιμήσουμε αυτούς τους γιατρούς, τότε θα ασκήσουμε με τη σειρά μας τον δικό μας εκβιασμό και θα βοηθήσουμε το ΓεΣΥ να πετύχει».

«Ας μην ξεγελιόμαστε, στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες απλώς “άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τον σκούφο αλλιώς”. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΝ (Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων), που παρελαύνουν από τα ΜΜΕ και αφορίζουν το ΓεΣΥ, είναι γιατροί, είναι μέλη του ΠΙΣ, τα οποία πήραν απλώς τη σκυτάλη από την ηγεσία του ΠΙΣ και συνεχίζουν με την ίδια τακτική», αναφέρει και διερωτάται: «Γιατί ο ΠΑΣΙΝ τους περασμένους μήνες άλλαξε τρεις φορές την ηγεσία του;».
«Ανακοίνωσαν», προσθέτει, «ότι θα ενταχθούν στην ιδιωτική πλατφόρμα, εκβιάζοντας έτσι το κράτος αλλά και την κοινωνία. Την κοινωνία για την οποία κατά τ’ άλλα κόπτονται. Επιχειρήματα δεν έχουν για να αποδείξουν την άποψή τους ότι το ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμο. Όποιον ρωτήσεις σου απαντά “δεν είναι βιώσιμο”. Δηλαδή δεν του φθάνουν τα χρήματα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, «Σε πολλές χώρες, η στάση των πολιτών υποχρέωσε τους γιατρούς με το πέρασμα των μηνών να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας τους. Να μην ξεχνάμε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία των Κυπρίων γιατρών δεν χαρακτηρίζει όλους τους γιατρούς της Κύπρου και τολμώ να πω ότι χαρακτηρίζει μια πολύ μικρή ομάδα γιατρών της Κύπρου».
Η επιτυχία του ΓεΣΥ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ, «από εμάς τους ασθενείς, τους πολίτες, την κοινωνία εξαρτάται» και προσθέτει: «Τελούμε υπό εκβιασμό. Υπό τον εκβιασμό των “επιχειρηματιών με τις άσπρες μπλούζες” και η φράση αυτή δεν ανήκει σε εμένα, αλλά σε πρώην ηγέτη των γιατρών της Κύπρου ο οποίος προειδοποιούσε πριν από 15 χρόνια από τη Βουλή, καλώντας τα κόμματα να προωθήσουν το ΓεΣΥ. Δυστυχώς πέρασαν 15 χρόνια και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ανελέητο πόλεμο κατά της κοινωνίας».
Ο ΠΑΣΙΝ, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ, «μας είπε ότι 14 νοσοκομεία θα ενταχθούν στο “αντι-ΓεΣΥ”. Και η ανακοίνωση τους έγινε έναν και πλέον χρόνο πριν την ένταξη της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ και πριν καν μπουν στον διάλογο».
Συνεχίζοντας, στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Κουλούμας αναφέρεται επιγραμματικά στις υπηρεσίες που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ: «Το Σύστημα διαθέτει ήδη μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, φαρμακεία, χημεία, πολυιατρεία, ιδιωτικά νοσοκομεία που είπαν “ναι” στην κοινωνία και επέλεξαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν είναι πολλά. Όμως προς το παρόν αυτή τη στιγμή η Λεμεσός έχει στη διάθεσή της δύο ιδιωτικά μεγάλα νοσηλευτήρια (το ένα εξειδικευμένο) και ένα κρατικό. Στην Πάφο υπάρχουν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία και ένα κρατικό. Στη Λάρνακα, όπως πληροφορούμαστε, δύο νοσοκομεία ιδιωτικά βρίσκονται στη διαβούλευση. Στη Λευκωσία, επειδή εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, γιατροί κάποιων εκ των νοσοκομείων που περιλαμβάνονται στη λίστα των 14 έχουν συχνά επαφές με τον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας. Κάποια άλλα μικρότερα νοσοκομεία και πολυκλινικές έχουν ήδη συμφωνήσει με τον ΟΑΥ αλλά δεν το ανακοινώνουν δημόσια, γιατί δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με αυτούς που αντιδρούν».
Στη γραπτή δήλωσή του και απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Κουλούμας εξηγεί: «Δεν περιμένουμε ότι από την πρώτη ημέρα θα είναι όλα ρόδινα. Αντιθέτως, περιμένουμε ότι τους πρώτους μήνες θα προκληθεί πανικός, διότι ούτε εμείς ως χρήστες του συστήματος θα το γνωρίζουμε, αλλά ούτε και οι επαγγελματίες υγείας που θα μας εξυπηρετούν θα το γνωρίζουν. Λίγη υπομονή χρειάζεται. Έχουμε τη δύναμη στο χέρι μας και αν στην πορεία εντοπιστούν σοβαρά κενά, λάθη ή δυσλειτουργίες, εμείς οι οργανωμένοι ασθενείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα διεκδικήσουμε διορθώσεις, βελτιώσεις και κάλυψη των κενών».
Ο ΟΑΥ ανακοίνωσε χθες το σχέδιο παροχής κινήτρων για συστέγαση προσωπικών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, καλώντας τους ενδιαφερόμενους γιατρούς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στις €15.000 ανά γιατρό και ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα €3 εκατ. Οι ενδιαφερόμενοι «μπορούν να εξασφαλίσουν το Σχέδιο στο οποίο αναφέρονται όλες οι απαιτούμενες λεπτομέρειες και το έντυπο αίτησης συμμετοχής από την ιστοσελίδα του ΟΑΥ www.gesy.org.cy. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από την 17η Απριλίου 2019 μέχρι και την 1η Ιουνίου 2019 ή μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του Σχεδίου (όποιο συμβεί νωρίτερα)».
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος επανήλθε χθες στις αναφορές του γύρω από τη συμμετοχή των ειδικευόμενων γιατρών στο ΓεΣΥ. Σε νέα ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «η ένταξη των ειδικευμένων στο ΓεΣΥ επιφορτίζει τους ειδικευόμενους και τους επιβλέποντές τους με τεράστια ευθύνη και αντιξοότητα στην ορθή άσκηση της ιατρικής, με επακόλουθο δυστυχώς αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς».
Η δικαιολογία του ΟΑΥ, προσθέτει, ότι η πρόνοια είναι προς διασφάλιση του δικαιώματος ιατρών που πλησιάζουν στο τέλος της ειδικότητάς τους να εγγραφούν, «στερείται σοβαρότητας για τον λόγο ότι οι ειδικευόμενοι που θα τελειώσουν τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου δεν θα χάσουν πλεονέκτημα, εφόσον θα είναι η αρχή του Συστήματος».
Ο ΠΙΣ δηλώνει ότι «σε ουδεμία περίπτωση θα αποδεχτεί την παραμικρή παρέκκλιση από το άρθρο 23 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, το οποίο καθορίζει εξαντλητικά το ποιοι ιατροί δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εντός του Συστήματος ως προσωπικοί ή ως ειδικοί ιατροί».
Αναφέρομενος στις δηλώσεις του διευθυντή του ΟΑΥ Άθου Τσινωντίδη στα ΜΜΕ ότι κανένας γιατρός που δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα δεν θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «η δήλωση του Οργανισμού, βοά από μόνη της». «Ο Οργανισμός έχει μάλιστα σκοπό να εφαρμόσει την παράνομη αυτή πρόνοια των Κανονισμών και για του λόγου το αληθές, ο ΠΙΣ έχει στα χέρια του εγκύκλιο – επιστολή προς ανειδίκευτους ιατρούς, όπου τους προσφέρεται σύμβαση υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης με αναφορά σε αναγκαιότητα να εγγραφούν οι ιατροί σε άλλον προσωπικό ιατρό», προστίθεται.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend