Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τις ευρωεκλογές – υποβλήθηκαν πέντε ενστάσεις παγκύπρια, οι τέσσερις στην επαρχία Λάρνακας
Στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τις ευρωεκλογές – υποβλήθηκαν πέντε ενστάσεις παγκύπρια, οι τέσσερις στην επαρχία Λάρνακας

Στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τις ευρωεκλογές – υποβλήθηκαν πέντε ενστάσεις παγκύπρια, οι τέσσερις στην επαρχία Λάρνακας

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διεργασίες για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, με την Υπηρεσία Εκλογών να ανεβάζει ρυθμούς. Τη Δευτέρα έληξε η περίοδος ενστάσεων για τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι ήταν αναρτημένοι. Οι τελικοί αριθμοί σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές θα ανακοινωθούν, μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί αλλά και την ενημέρωση σε σχέση με τους Κυπρίους που θα ψηφίσουν εξωτερικό, δηλαδή ευρωβουλευτές στη χώρα διαμονής τους.

Συνολικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών, υποβλήθηκαν πέντε ενστάσεις παγκύπρια, τέσσερις στην επαρχία Λάρνακας, οι οποίες αφορούν περιπτώσεις κοινοτικών ψηφοφόρων και οι οποίες, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουν βάση. Ακόμα μία ένσταση υποβλήθηκε στην Πάφο, η οποία αφορούσε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας.

Η Υπηρεσία Εκλογών αναμένει επίσης ενημέρωση σε σχέση με τους Κύπριους που βρίσκονται στον κατάλογο άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις χώρες διαμονής τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν Κύπριους της Ελλάδας. Ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται για αυτή την εκλογική αναμέτρηση σε περίπου χίλιους εκ των οποίων λιγότεροι από 500 είναι αυτοί που έχουν κυπριακό εκλογικό βιβλιάριο και άρα είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Κύπρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται ωστόσο και 78 περιπτώσεις οι οποίες δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν στην Κύπρο, αλλά βρίσκονται σε αυτό τον κατάλογο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαγραφούν από τον ένα εκ των δύο καταλόγων.
Παράλληλα με τα πιο πάνω δεδομένα, έχει διαπιστωθεί ότι ο κατάλογος των Κυπρίων που βρίσκονται στην Ελλάδα, χρήζει διόρθωσης καθώς σε αυτόν βρίσκονται και άτομα που δεν βρίσκονται στη ζωή. Μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι Κύπριοι που είχαν δηλώσει να ψηφίσουν σε χώρα του εξωτερικού ήταν κοντά στους 600. Διαχρονικά, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, ο κατάλογος των Κυπρίων ψηφίζουν στο εξωτερικό, αφορά στην Ελλάδα.
Σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους θα λειτουργήσουν συνολικά 50 εκλογικά κέντρα κοντά σε σημεία διέλευσης προς τις ελεύθερες περιοχές. Τα 37 θα είναι στην επαρχία Λευκωσίας, καλύπτοντας μία απόσταση από τον Πύργο Τηλλυρίας μέχρι τη Φανερωμένη. Στη Λάρνακα θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα και εννιά στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και συγκεκριμένα τρία στην Αχερίτου και έξι στη Δερύνεια. Το 2014 ψήφισαν 1.869 Τουρκοκύπριοι από τους 58.637 που είχαν δικαίωμα ψήφου. Σε αυτές τις εκλογές, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στις περίπου 80 χιλιάδες. Παραμένει, ωστόσο, ερωτηματικό το πόσοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Πηγή: Φιλελεύθερος/  Φρίξος Δαλίτης    

Send this to a friend