Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προβλήματα ρευστότητας εργολάβου
Προβλήματα ρευστότητας εργολάβου

Προβλήματα ρευστότητας εργολάβου

Η χρονοτριβή στην επίσημη παράδοση της λεωφόρου Περνέρα, στο Παραλίμνι, οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας του εργολάβου, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Έπειτα από ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση, η Βασιλική Αναστασιάδου σε απαντητική της επιστολή, ημερομηνίας 10 Απριλίου 2019, αναφέρει ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην προκήρυξη των προσφορών, δηλαδή στα έγγραφα του διαγωνισμού, αλλά κυρίως στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο εργολάβος.

Ανάλογα προβλήματα, σύμφωνα με την κ.Αναστασιάδου, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πολλοί εργολήπτες τα τελευταία έτη, γεγονός που οδήγησε την Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΑΔΣ) σε διερεύνηση του ενδεχομένου τροποποίησης των κριτηρίων, κυρίως των χρηματοοικονομικών, για αντιμετώπιση της αδυναμίας των εργολάβων να τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Η υπουργός τονίζει ότι η έκδοση και κατ’ επέκταση η τροποποίηση των προτύπων εγγράφων διαγωνισμού είναι αρμοδιότητα της ΑΑΔΣ, την οποία ασκεί συνήθως σε συνεννόηση με τα τμήματα που διενεργούν μεγάλους διαγωνισμούς από απόψεως κόστους και σπουδαιότητας ένεκα εμπειριών.

Ένα από τα τμήματα αυτά είναι το τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο βρίσκεται σ’ επαφή για συζήτηση των επικείμενων νέων κριτηρίων με την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Τα Δημόσια Έργα, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες ζητούνται οι απόψεις του από την ΑΑΔΣ πριν από τη διαμόρφωση των κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης, έχει υποβάλει πολλές φορές (και πρόσφατα) εισηγήσεις για τροποποίηση των κριτηρίων, για διευκόλυνση της υλοποίησης των έργων κι, εάν είναι  δυνατόν, της διεύρυνσης του ανταγωνισμού. « Νοείται, βεβαίως, ότι τα πρότυπα έγγραφα διαγωνισμού είναι οδηγός για χρήση από τις αναθέτουσες αρχές ανάλογα με το μέγεθος και τη σπουδαιότητα των έργων που προωθούν για υλοποίηση», καταλήγει στην επιστολή της η κ. Αναστασιάδου.

Η σύμβαση για τη βελτίωση της λεωφόρου Περνέρα υπογράφηκε αρχές Μαρτίου του 2016 με την εταιρεία General Constructions Co Ltd για το ποσό των 5.695.708 ευρώ συν Φ.Π.Α. Η περίοδος εκτέλεσης του έργου ήταν 78 εβδομάδες με ημερομηνία έναρξης στις 22 Μαρτίου του ίδιου έτους.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

tags:

Send this to a friend