Home ΛΑΡΝΑΚΑ O Δήμος Λάρνακας τιμά τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Γιώργο Λυκούργο
O Δήμος Λάρνακας τιμά τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Γιώργο Λυκούργο

O Δήμος Λάρνακας τιμά τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Γιώργο Λυκούργο

Ο Δήμος Λάρνακας, διοργανώνει την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και ώρα 7:30 μ. μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Φιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμή του Γιώργου Λυκούργου, όπου διετέλεσε Δήμαρχος Λάρνακας για δύο πενταετίες.

Ένα χρόνο μετά τη φυγή του, θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε την προσφορά του προς την πόλη του Ζήνωνα, αλλά και προς την Κύπρο γενικά.

Για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Λυκούργου θα μιλήσει ο κ. Λούης Περεντός.

Σε μια αποκλειστική δήλωση που έκανε στη LarnakaOnline ο κ. Περεντός, σχετικά με τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Λυκούργο μας ανέφερε ότι «ο Γιώργος Λυκούργος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1932. Φοίτησε  στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας, στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας Επαρχίας Λάρνακας της ΠΕΟΝ (1952-3). Έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 με το βαθμό  του Αναπληρωτή Τομεάρχη Λάρνακας, συνελήφθη  την 1η Απριλίου 1955 από το αποικιακό καθεστώς και  καταδικάστηκε σε πενταετή  φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε  το Σεπτέμβρη του 1958 και διετέλεσε  καταζητούμενος και Τομεάρχης στην Επαρχία Λάρνακας.

Ακολούθως ήταν Οργανωτικός Γραμματέας ΕΔΜΑ Επαρχίας Λάρνακας 1959-60, Επαρχιακός Γραμματέας Πατριωτικού Μετώπου 1960-61 και τον Μάη του 1961 προσλαμβάνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών με το βαθμό του Ακόλουθου Πρεσβείας και μετέπειτα του Πρέσβη. Ακολουθούν διορισμοί του σε διάφορα πόστα στις Πρεσβείες στο Κάιρο, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Υεμένη, στη Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία με έδρα το Παρίσι, καθώς και στο  Υπουργείο εξωτερικών ( Διεύθυνση Κυπριακού) και μεταξύ  2007-2009 στην Τεχεράνη . Υπηρέτησε επίσης σαν μέλος πολλών επιτροπών και αντιπροσωπειών σε Γενικές Συνελεύσεις του Ο.Η.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αλλού, καθώς και σε  Διεθνή Συνέδρια.

Εκλέγεται Δήμαρχος Λάρνακας το Δεκέμβριο του 1991 και επανεκλέγεται το Δεκέμβριο του 1996. Αποχώρησε από το θέση του Δημάρχου το Δεκέμβριο του 2001, χωρίς να επανεκδικήσει εκλογή.

Χρημάτισε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων, την οποία αντιπροσώπευσε για 10 χρόνια στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με το αξίωμα του Εθνικού Γραμματέα της Κυπριακής Αντιπροσωπείας. Το Μάρτιο του 2002 ο Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης απένειμε στον Γ. Λυκούργο το Μετάλλιο της Αξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον ανακήρυξε επίτιμο ισόβιο μέλος.

Ο Γιώργος Λυκούργος ήταν μέχρι το 2002 ο συμπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών. Κατάφερε να μεταφερθεί η έδρα της Ένωσης από τη Γαλλία στη Λάρνακα.

Έχει τιμηθεί με πάμπολλες διακρίσεις. Ασχολήθηκε  με τη Βυζαντινή τέχνη, ζωγραφική και συντήρηση εικόνων, μυημένος από τον μοναχό Πατέρα Καλλίνικο ενόσω ήσαν και οι  δύο  πολιτικοί κατάδικοι στις Κεντρικές φυλακές καθώς και από τον Ρώσο αγιογράφο πατέρα Γεώργιο Ντρόμποτ.

Ένας προικισμένος άνθρωπος, με μέτρο και ικανότητες, που πρόσφερε στην πόλη του Ζήνωνα το καλύτερό του εαυτό και έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες της να την αγαπήσουν ακόμη πιο πολύ».

 

 

 

 

 

Send this to a friend