Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρανομίες στο Μενεού
Παρανομίες στο Μενεού

Παρανομίες στο Μενεού

Μια παρανομία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών και ακόμα συνεχίζεται… Ο λόγος για τον ιδιωτικό κατασκηνωτικό χώρο στην παραλία Μενεού, παρά το αεροδρόμιο, με πέραν των εκατό μόνιμα εγκατεστημένων τροχόσπιτων.

Ένας χώρος γεμάτος παραπήγματα, που δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα, την ώρα που η πληρότητά του φτάνει μέχρι και τους 300-400 ενοίκους. Ένας χώρος, που σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει καν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας από τον ΚΟΤ και από τα τέλη της δεκαετίας του 70΄ λειτουργεί παράνομα.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, με απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 6 Μαρτίου 2019, προς τον βουλευτή Λευκωσίας Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος είχε ζητήσει ενημέρωση για το ζήτημα, επιβεβαίωσε ότι ο συγκεκριμένος κατασκηνωτικός χώρος είναι παράνομος κι επικαλέστηκε επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει αναφορά για το ίδιο θέμα.

Ο κ.Πετρίδης σημειώνει στην επιστολή του ότι για επίλυση του διαχρονικού αυτού προβλήματος, ο Δήμος Λάρνακας υπέβαλε πριν από πολλά χρόνια αίτημα για εκμίσθωση τμήματος της κρατικής γης στην περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ (τότε), ένα σύγχρονο κατασκηνωτικό χώρο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αρχικά με απόφασή του το 2008 ενέκρινε την εκμίσθωση κρατικής γης, έκτασης 36 000 τ.μ., η οποία περιελάμβανε και τα υφιστάμενα παραπήγματα. Εντούτοις, με νεότερη απόφαση του Υπουργικού το 2010, αποφασίστηκε η εκμίσθωση στο δήμο εκ νέου του ίδιου χώρου, μικρότερης όμως έκτασης (35 060 τ.μ.).

Σύμφωνα με τον κ.Πετρίδη, η απόφαση του Υπουργικού δεν υλοποιήθηκε, διότι ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσης, ενώ προέκυψε ανάγκη εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης για την αξιοποίηση του χώρου.

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών (Σ. Χάσικος) είχε δώσει οδηγίες όπως πραγματοποιηθεί άμεσα εκ νέου επιτόπια έρευνα από λειτουργό του Κτηματολογίου Λ/κας για καταγραφή των παράνομων επεμβάσεων, να τοιχοκολληθεί ανακοίνωση στο χώρο της κατασκήνωσης και να δοθεί γραπτή προειδοποίηση, είτε διά χειρός είτε διά διπλοσυστημένου ταχυδρομείου, στους παρανομούντες για εγκατάλειψη του χώρου.

Σε περίπτωση που αυτοί δεν συμμορφωθούν εντός τακτής προθεσμίας, να ληφθούν δικαστικά μέτρα εναντίον τους για εξασφάλιση διατάγματος κατεδάφισης/απομάκρυνσης των υποστατικών και είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων.

Ο Κ. Πετρίδης αναφέρει ότι όλα τα πιο πάνω έγιναν και τον Ιούνιο του 2017 στάλθηκε διπλοσυστημένη επιστολή σε όλους τους παρανομούντες, δίνοντάς τους προθεσμία μέχρι 31.8.2017 για να μετακινήσουν τα υποστατικά τους, ώστε να καταστεί ο χώρος ελεύθερος. «Το μείζον ζήτημα», επισημαίνει ο ΥΠΕΣ, «δεν είναι πλέον το θέμα της δημιουργίας κατασκηνωτικού χώρου, αλλά η άρση των επεμβάσεων στην κρατική γη από τους παράνομους κατασκηνωτές».

Ο ΥΠΕΣ ρίχνει το μπαλάκι στον Έπαρχο Λάρνακας, υποστηρίζοντας ότι αυτός έχει την εξουσία να κινήσει τις διαδικασίες για άρση των παρανομιών στην ακτή.

Send this to a friend