Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δεκάλογος κατά της σχολικής βίας
Δεκάλογος κατά της σχολικής βίας

Δεκάλογος κατά της σχολικής βίας

Την πρόθεσή τους να εμποδίσουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα από το υπουργείο Παιδείας για αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας, εξέφρασαν Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, οργανωμένοι γονείς Δημοτικής, Μέσης και Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς και μαθητές.
Στο πλαίσιο χθεσινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην ΠΟΕΔ, οι πιο πάνω φορείς αφού διαπίστωσαν άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με συμπεριφορές βίας εντός σχολικών χώρων, κατέληξαν σε πλάνο με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα προωθήσουν στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο να τα εφαρμόσει σε συνεργασία μαζί τους.
Όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, οι οργανωμένοι φορείς συμφώνησαν σε δέκα, τα οποία θα τα αποστείλουν στον Υπουργό, καλώντας τον όπως μεριμνήσει για την εφαρμογή τους μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, γονείς και μαθητικό κίνημα διαμηνύουν ότι θα λάβουν δυναμικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της μη έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο «δεκάλογος» των μέτρων που έχει καταρτιστεί αφορά:
  1. Τοποθέτηση Κοινωνικών Λειτουργών σε σχολεία
  2. Τοποθέτηση Ψυχολόγων στα σχολεία
  3. Αύξηση των Συμβούλων της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που αναλογεί σε κάθε ένα σύμβουλο
  4. Προγράμματα εναλλακτικών μορφών μάθησης και επέκτασης τους σε διάφορα σχολεία
  5. Μέχρι τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμες οι περιφράξεις και τα θυροτηλέφωνα στα σχολεία
  6. Φρουροί ασφαλείας και στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης
  7. Να γίνουν ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να βοηθούνται παιδιά που για διάφορους λόγους το οικογενειακό περιβάλλον δεν μπορεί να βοηθήσει.
  8. Μηχανισμοί για έγκαιρη και πρώιμη παρέμβαση παιδιών και οικογενειών
  9. Εμπλουτισμός του αναλυτικού προγράμματος με σχετικές ενότητες διαθεματικά
  10. Δημιουργία νομοθεσίας ώστε να είναι ξεκάθαρο πώς βοηθούνται και από ποιες δομές, παιδιά με παραβατική συμπεριφορά.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε ότι «η κατάσταση χρήζει επείγουσας σοβαρής διαχείρισης και ευελπιστούμε ότι αυτά που καταγράψαμε, προς όφελος όλων των παιδιών, θα τύχουν εφαρμογής από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
Στο μεταξύ, η σημερινή σύσκεψη που ήταν καθορισμένη στο υπουργείο Παιδείας και αφορούσε τα θέματα της βίας για τη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, αναβλήθηκε και θα γίνει τη Δευτέρα.  Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε στον «Φ» ότι ΟΕΛΜΕΚ και γονείς του ζήτησαν όπως συμμετάσχουν όλοι μαζί στη σύσκεψη της Δευτέρας, αίτημα το οποίο αποδέχτηκε. Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα και εισηγήσεις στους φορείς για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.
  Ευαγγελία Σιζοπούλου    

Send this to a friend