Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τον Μάρτιο αφιερώνουμε 60 λεπτά στον πλανήτη μας
Τον Μάρτιο αφιερώνουμε 60 λεπτά στον πλανήτη μας

Τον Μάρτιο αφιερώνουμε 60 λεπτά στον πλανήτη μας

Ο πανέμορφος αυτός πλανήτης που λέγεται Γη, χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά προστασία. Είναι απαραίτητο να δείξουμε έμπρακτα την εκτίμηση και τον σεβασμό μας για το περιβάλλον, γιατί έτσι προστατεύουμε και εμάς τους
ίδιους. Η Γη είναι το σπίτι μας και ο μόνος χώρος στο γνωστό σύμπαν που μπορούμε να ζήσουμε. Επίσης, αποτελεί τη μόνη πηγή τροφής και νερού που έχουμε.

6 BHMATΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Πώς μπορείς να προστατεύσεις τον πλανήτη:
>> Κάνε μόνο συνειδητές αγορές. Έτσι μειώνεις τα απόβλητά σου, αλλά συμμετέχεις έμπρακτα και σε μια συλλογική προσπάθεια για λιγότερη επιβάρυνση στον πλανήτη. H κατανάλωση/ζήτηση καθοδηγεί την παραγωγή. Εάν ζητούμε από τις εταιρείες
γρήγορα, φτηνά και πολλά προϊόντα, θα τα παράγουν με οποιαδήποτε επίπτωση στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει προϊόντα όπως τρόφιμα, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα, ρούχα και οτιδήποτε άλλο.
>> Κάνε κομποστοποίηση τα οργανικά απόβλητα από την κουζίνα και τον κήπο σου. Όταν καταλήγουν τα οργανικά υλικά στους χώρους υγειονομικής ταφής, χάνεται ένας σημαντικός πόρος που θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί. Επίσης, μειώνεις
τις ανάγκες σου για αγορά φυτοχώματος και εδαφοβελτιωτικών για τον κήπο και τις γλάστρες σου.
>> Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει να δείχνειτα δόντια της αναστατώνοντας όλες τις φυσικές διεργασίες της φύσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα χρόνο με τον χρόνο θα γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά. Η χρήση του νερού πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την εξασφάλιση των επόμενων γενεών. Κάνε σύντομο ντουζ και μην πλένεις το αυτοκίνητο σου με το λάστιχο. Μην σπαταλάς το νερό μέσα και έξω από το σπίτι!
>> Ρύθμισε τις διατροφικές σου συνήθειες. Κάποιες τροφές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από κάποιες άλλες. Μπορείς να μειώσεις τροφές, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Είναι σημαντικό να επιλέγεις τροφές που παράγονται τοπικά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των ρύπων που αυξάνονται με τη μεταφορά τροφών από μια χώρα σε άλλη.
>> Πίεσε την κυβέρνησή σου να προβεί στις απαραίτητες δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Οι πολίτες μπορεί πολλές φορές να αισθάνονται ανήμποροι να επηρεάσουν τα δρώμενα της εποχής μας. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο κάθε ένας από εμάς εκφράζει στους κυβερνώντες την ανάγκη για αλλαγή. Η άσκηση πίεσης προς αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, μπορεί να επιδράσει θετικά στην αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας για τα θέματα περιβάλλοντος.
>> Φύτεψε δέντρα. Υπάρχουν πολλές τεχνικές δεντροφύτευσης και ακόμα πιο πολλές επιλογές για το ποια δέντρα είναι κατάλληλα για κάθε περιοχή. Αν έχουμε υπόψη τις ανάγκες του φυτού για νερό, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να φυτεύεις δέντρα.

8 ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS
>> Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι το κλειδί. Στην Κύπρο τα φωτοβολταϊκά είναι ιδανικά.
>> Η κάθε αγορά σου μετρά. Δείξε στις βιομηχανίες τι έχει σημασία για εσένα. Μην αγοράζεις από εταιρείες που εκμεταλλεύονται το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.
>> Αγόρασε τοπικά και εποχικά λαχανικά και φρούτα. Η μεταφορά από χώρα σε χώρα παράγει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Εκτός από την προτίμηση τοπικών προϊόντων στηρίζεις και την τοπική οικονομία.
>> Το νερό είναι πολύτιμο. Μια χρονιά καλής βροχόπτωσης δεν το αλλάζει αυτό.
>> Η ανακύκλωση δεν είναι συγχωροχάρτι. Μείωσε και επαναχρησιμοποίησε.
>> Μην κάνεις αλόγιστη χρήση χημικών (καθαριστικών, εντομοαπωθητικών κ.ά.). Αν μπορείς απόκλεισέ τα εντελώς.
>> Κατανάλωσε λιγότερο κρέας.
>> Η Κύπρος είναι υπέροχη. Ανακάλυψέ την πριν να κάνεις πιο μακρινά ταξίδια.

Ήξερες ότι…
Η δραστική μείωση της πλαστικής ρύπανσης απαιτεί πρωτίστως γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης και δευτερευόντως για την ανακύκλωσή του. Αν δεν υπάρξει αυτή η ριζική αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο αξιοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό και ιδιαίτερα το πλαστικό μίας χρήσης, η ποσότητα που θα παραχθεί μέχρι το 2050 θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ποσότητα πλαστικού που είχε παραχθεί από τη δεκαετία του ’50 έως το 2015.

#Ferto μαζί σου
Συνεχίζουμε δυναμικά την εκστρατεία μας για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης. Στόχος είναι να προωθήσουμε μια κουλτούρα, όπου τα πλαστικά μιας χρήσης θα είναι η τελευταία επιλογή. Οραματιζόμαστε τη μέρα, όπου οι καφετέριες θα προσφέρουν τα ποτά τους μόνο σε επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια, ενώ στα παιδικά πάρτι γενεθλίων δεν θα συναντούμε ποτήρια και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης.
Μπορείς πολύ εύκολα να συμμετάσχεις και εσύ με τρεις κινήσεις:
>> Αγόρασε ένα ποτήρι που επαναχρησιμοποιείται.
>> #Ferto μαζί σου στο αγαπημένο σου cafe.
>> Συνέχισε να απολαμβάνεις το καφεδάκι σου.
Αν είσαι ιδιοκτήτης/τρια καφετέριας ακολούθησε το παράδειγμα του Home Café, του Lost in Caffeine Café και του Goppion Café και συμπεριέλαβε την καφετέριά σου στην εκστρατεία του #Ferto, προσφέροντας στους πελάτες σου ένα κίνητρο, όταν φέρνουν μαζί τους το δικό τους ποτήρι. Φέτος έχουμε και τα μπαμπού επαναχρησιμοποιήσιμα ποτηράκια που μπορείς να προμηθευτείς από εμάς, πολύ εύκολα, επικοινωνώντας μαζί μας.
www.youngcyprusgreens.org, Facebook: fertomazisou
#Ferto #BeatPlasticPollution #NEOI

Ας μιλήσουμε για τα πλαστικά
>> Περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, λιγότερο από το 30% αυτών των αποβλήτων συλλέγονται για ανακύκλωση.
>> Το 70% των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται.
>> Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πλαστικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων, που καταλήγουν στις παραλίες, με 5-3 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να καταλήγουν κάθε χρόνο στον ωκεανό.
>> Σε κάποιες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Γαλλία, έχουν ήδη εφαρμοστεί νομοθεσίες για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Αυτό θα αποτελέσει, επίσης, βασικό στοιχείο για τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και κατ’ επέκταση μια κυκλική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού (COP21 – Paris Agreement) για την Κλιματική Αλλαγή.
>> Μέχρι το 2030 η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στην προσπάθειά της να μειώσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
>> Από την 1/8/2018 στην Κύπρο άρχισε η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας κι έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά το όραμά της για μία κυκλική οικονομία.

Η ‘Ώρα της Γης ’
Είναι μια παγκόσμια μεγάλη εκστρατεία που διοργανώνεται από το World Wildlife Fund (WWF). Η εκστρατεία πραγματοποιείται ετησίως και ενθαρρύνει τα άτομα, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις να σβήσουν τα φώτα για 60 λεπτά, από τις 20.30 έως τις 21.30 ως σύμβολο δέσμευσης για την προστασία του πλανήτη. Τον συντονιστικό ρόλο στην Κύπρο έχει η Νεολαία Οικολόγων και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Άρχισε ως μια μικρή εκδήλωση στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007. Έκτοτε πραγματοποιείται σε πάνω από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις, σε 187 χώρες, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον.

Φέτος η ‘Ώρα της Γης 2019’ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου. Η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) και το Κίνημα ΟικολόγωνΣυνεργασία Πολιτών ετοιμάζουν δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, με επίκεντρο τη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε τοποθεσία που θα ανακοινωθεί αργότερα, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, χορό και μουσική. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή του κοινού. Τοπικές αρχές, εταιρείες και πανεπιστήμια συμμετέχουν στην ‘Ώρα της Γης 2019’ διοργανώνοντας τις δικές τους δραστηριότητες, μεγαλώνοντας έτσι τον χάρτη των συμμετοχών στην παγκόσμια εκστρατεία.
http://earthhourcy.org
Facebook: earthhourcyprus
#connect2earth
#earthhourcy

Send this to a friend