Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρόβλημα κουνουπιών θα έχει η Λάρνακα
Πρόβλημα κουνουπιών θα έχει η Λάρνακα

Πρόβλημα κουνουπιών θα έχει η Λάρνακα

Λόγω της εξαιρετικής πολυομβρίας και των απρόσμενα μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν συγκεντρωθεί σε όλες τις αλυκές της Λάρνακας, περιλαμβανομένης αυτής παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν, η Λάρνακα θα βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με πρόβλημα κουνουπιών. Αυτό ανέφερε αρμόδια πηγή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας διευκρινίζοντας ότι αυτό θεωρείται αναπόφευκτη εξέλιξη και δεν σημαίνει ότι υπήρξε κάποια ολιγωρία στο πρόγραμμα ψεκασμού των αλυκών. Πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο, διακόπηκε για κάποιες μέρες λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες εντατικά.

Ωστόσο, φέτος λόγω της πολυομβρίας ενέκυψαν τα ακόλουθα θέματα, τα οποία δυσκολεύουν αφάνταστα την προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας: 1) Στην περιοχή δυτικά του τεμένους Χαλά Σουλτάν υπάρχει μεγάλος όγκος από λιμνάζοντα νερά, από ποταμό που έρεε στην αλυκή από την περιοχή της Δρομολαξιάς. 2) Στην περιοχή των αλυκών του Μενεού (αφαλάτωση πίσω από το αεροδρόμιο) όχι μόνο υπάρχει μεγάλη ποσότητα νερού εντός τους, αλλά έχουν πλημμυρίσει διπλανά χωράφια, τα οποία εξακολουθούν να καλύπτονται από λιμνάζοντα νερά ύψους πέραν των δέκα εκατοστών και σε κάποια σημεία και μισό μέτρο. Σε συνδυασμό και με τις μεγάλες ποσότητες νερού στις λεκάνες όλων των αλυκών, έχει δημιουργηθεί φέτος μια προβληματική κατάσταση, ιδανική για τη συνεχή εκκόλαψη κουνουπιών και χειρονόμων κουνουπιών (είδος κουνουπιού που δεν δαγκώνει αλλά έλκειται τα βράδια από το φως και δημιουργεί σοβαρά αλυσιδωτά προβλήματα).

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας σημείωσε ακόμη ότι,λόγω των προστατευτικών μέτρων, για τους ψεκασμούς των αλυκών χρησιμοποιούνται ενδεδειγμένα οικολογικά φυτοφάρμακα τα οποία έχουν μειωμένη δραστικότητα. Λόγω της κατάστασης που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η πόλη του Ζήνωνα, ο Δήμος Λάρνακας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Γεωργίας ενημερώνοντας ότι ενδέχεται πολύ σοβαρά να χρειαστεί να γίνουν αεροψεκασμοί στις αλυκές προς μαζική εξόντωση των κουνουπιών και ενημερώνει σχετικά ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις. Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας ενημέρωσε το υπουργείο Γεωργίας ότι λόγω του υπερπληθυσμού κουνουπιών-χειρονόμων ίσως χρειασθεί να γίνουν επίγειοι ψεκασμοί πάνω σε δέντρα πέριξ των αλυκών, καθώς αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη αποτελεσματική μέθοδος εξόντωσης αυτού του είδους κουνουπιού.

Ο εκπρόσωπος της Υγειονομικής Υπηρεσίας Λάρνακας σημείωσε επίσης ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα έτη 2012 και 2015, λόγω ιδανικών συνθηκών και τότε, η Λάρνακα αντιμετώπισε οξύ πρόβλημα κουνουπιών-χειρονόμων. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία καφεστιατορίων ή και στη ζωή περιοίκων, αφού κατά τις νυχτερινές ώρες σμήνη αυτών των εντόμων κατέκλυζαν την πόλη, καθώς έλκονταν από το φως, ενώ μέχρι και προβλήματα σε αεροπλάνα προκαλούσαν. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας επανέλαβε ότι είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, φέτος να υπάρξει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα από τα δύο είδη κουνουπιών που εκκολάπτονται στις αλυκές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν οι δέουσες προληπτικές ενέργειες πρόληψης του προβλήματος. Η εφαρμογή π.χ. σίτων στα παράθυρα, πρόσθεσε, είναι μια λύση που μετριάζει το πρόβλημα για τους δημότες.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend