Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στον αέρα η κατεδάφιση του «Κτήματος Μακένζι»
Στον αέρα η κατεδάφιση του «Κτήματος Μακένζι»

Στον αέρα η κατεδάφιση του «Κτήματος Μακένζι»

Στον αέρα βρίσκεται η κατεδάφιση του «Κτήματος Μακένζι», ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν οι διαχειριστές μέσω του δικηγόρου τους, Χριστάκη Χριστάκη, ο οποίος εξασφάλισε διάταγμα με βάση το οποίο: «Το Δικαστήριο διατάττει όπως η ισχύς και/ή η εκτέλεση της απόφαση (του Δήμου Λάρνακας 14/02/2019) με την οποία χορήγησε στον Υπουργό Εσωτερικών ως κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών άδεια κατεδάφισης του “Κτήματος Μακέντζι” και όλων των υποστατικών και/ή εγκαταστάσεων ανασταλεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2019».
Το Δικαστήριο διέταξε επίσης όπως ο Δήμος και το Υπουργείο εμφανιστούν ενώπιον του στις 25 Φεβρουαρίου «και δείξουν λόγο γιατί το παρόν διάταγμα να μην παραμείνει σε ισχύ».
Ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποίαν απαγορεύεται η κατεδάφιση του εστιατορίου, ο Δήμος θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου προκειμένου να υποστηρίξει γιατί δεν πρέπει να ισχύσει το διάταγμα και να επιτραπεί η κατεδάφιση. Δεν αποκλείεται δε, ο Δήμος να ζητήσει χρόνο για να εξηγήσει τους λόγους που θεωρεί ότι το διάταγμα κατεδάφισης που εξέδωσε πρέπει να υλοποιηθεί.
Ο κ. Χριστάκη θεωρεί ότι το διάταγμα δεν πρέπει να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, η νομοθεσία προνοεί πως η απόφαση για έκδοση άδειας κατεδάφισης ενός υποστατικού εκδίδεται στους ιδιοκτήτες και όχι σε οποιονδήποτε άλλον. Υπέδειξε επίσης πως το Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Υπουργός Εσωτερικών δεν είναι νόμιμος κηδεμόνας του συγκεκριμένου ακινήτου (επί του οποίου κτίστηκε το εστιατόριο), οπόταν δεν νομιμοποιείται να ζητήσει και άδεια κατεδάφισης.
Όσον αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας (το οποίο απεφάσισε κατεδάφιση του εστιατορίου και παράδοση του χώρου επί του οποίου βρίσκεται) ο κ. Χριστάκη παρατήρησε, πως δεν μπορεί το δικαστήριο να νομοθετήσει και να προσθέσει στον περί Οδών και Οικοδομών πρόνοια η οποία να διαφοροποιεί τα ιδιοκτησιακά δεδομένα.
Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί στις 25 Φεβρουαρίου, ο κ. Χριστάκη απάντησε: «Αν το Διοικητικό Δικαστήριο κρίνει ότι η πλευρά μας έχει δίκιο, ακυρώνεται άδεια κατεδάφισης και παρακάμπτεται ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος την είχε ζητήσει».
Αν συμβεί το πιο πάνω, τότε την κατεδάφιση του εστιατορίου είναι δυνατόν να διεκδικήσει δικαστικώς ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης του χώρου.
Η όποια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού θα είναι καθοδηγητική και για τυχόν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.
Όπως έγραψε ο «Φ», στο παρελθόν διεκδίκησαν και άλλοι Τουρκοκύπριοι τις περιουσίες τους αλλά προσέκρουσαν στο νόμο περί κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.
 
Πηγή: Φιλελεύθερος/Βάσος Βασιλείου    

Send this to a friend