Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κάμερες τροχαίας: 12 χρόνια πέφτουν έξω στους υπολογισμούς
Κάμερες τροχαίας: 12 χρόνια πέφτουν έξω στους υπολογισμούς

Κάμερες τροχαίας: 12 χρόνια πέφτουν έξω στους υπολογισμούς

Εκτός των χρονοδιαγραμμάτων για μια ακόμα φορά οι διαδικασίες για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της Τροχαίας, που ενώ κρίθηκαν από όλους απαραίτητες εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε ακόμα σε στάδιο προκήρυξης προσφορών. 
Οι υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης δήλωναν πως μέχρι το τέλος του 2018 θα προκηρύσσονταν οι προσφορές με στόχο περί το τέλος του 2019 να εγκατασταθούν, τώρα, στα μέσα του Φεβρουαρίου, ουδείς γνωρίζει πότε θα προκηρυχθεί το έργο. Όπως είναι σήμερα τα δεδομένα και νοουμένου ότι μετά την κατακύρωση θα υποβληθούν ενστάσεις στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, τότε το σύστημα ενδεχομένως να πάει με νέο χρονικό ορίζοντα το 2020.
Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και τέθηκαν διάφορα νομικά ζητήματα για λειτουργικά κυρίως θέματα. Στόχος, όπως μας αναφέρθηκε, είναι να λυθούν όλα τα προβλήματα ώστε σε πιθανή λειτουργία του συστήματος, να μην υπάρξουν διαφωνίες που να το καταστήσουν ανενεργό όπως έγινε με το προηγούμενο.
Φέτος είναι η 12η χρονιά που η χώρα μας έμεινε χωρίς κάμερες, με τους αρμόδιους να τονίζουν την αναγκαιότητά τους για τη μείωση των νεκρών από τροχαία. Η Αστυνομία θα απαντήσει στα ζητήματα που ήγειρε η Νομική Υπηρεσία, θα επανεξεταστούν οι πρόνοιες των προσφορών και αν όλα πάνε καλά τότε θ’ ανάψει το πράσινο φως ώστε να προκηρυχθούν. Ουδείς, όμως, δεσμεύεται για το ακριβές χρονικό πλαίσιο.
Το σύστημα φωτοεπισήμανσης έχει περάσει από σαράντα κύματα χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει κατορθωτό να τοποθετηθούν κάμερες σε κύριες συμβολές και στους αυτοκινητόδρομους, λόγω λαθών, γραφειοκρατίας και αχρείαστης κωλυσιεργίας. Ενδεικτική των λανθασμένων εκτιμήσεων των αρμοδίων είναι η δήλωση στις 19/12/2016 του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι οι προσφορές θα προκηρύσσονταν αρχές του 2017, κάνοντας μάλιστα και εκτίμηση για τα έσοδα που θα είχε το κράτος και τα οποία υπολογίζονταν στα €53 εκατομμύρια.
Όχι μόνο δεν προκηρύχθηκε το έργο, αλλά ούτε ένα σεντ δεν εισπράχθηκε, ενώ οι νεκροί στους δρόμους αυξάνονται. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρώην διευθυντή Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Λούη Τιμοθέου, («η Υπηρεσία θα προκηρύξει τις προσφορές») πριν ακριβώς από δύο χρόνια, που έλεγε ότι τέλη Οκτωβρίου του 2017 θα έρχονταν οι κάμερες στους δρόμους.
  
Πηγή: Φιλελεύθερος/Μιχάλης Χατζηβασίλης     

Send this to a friend